На допиті в ГПУ мені дали зрозуміти: віддай зібрані матеріали і затули пельку – Наливайченко

Читать на русском
Екс-глава СБУ стверджує, що Генпрокуратура категорично відмовлялася розглядати зібрані СБУ докази у справі «БРСМ-Нафти».

Колишній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко стверджує, що Генеральна прокуратура категорично відмовлялася розглядати зібрані СБУ докази щодо справи «БРСМ-Нафти».

«Розгляд справи затягували, документи викидали, а на допиті в Генпрокуратурі мені дали зрозуміти: віддай матеріали і затули пельку», – сказав Наливайченко в інтерв'ю Gordonua.com, передає «Слово і Діло».

При цьому він уточнив, що подібні дії ГПУ проводила й щодо справи про суддів Конституційного Суду, які в 2010 році «фактично «освятили» конституційний переворот Януковича». «Ми допитали цих суддів, виписали підозру і знову все зупинилося на рівні Генпрокуратури», – сказав екс-глава СБУ.

Хроніки Наливайченка: за що «пішли» голову СБУВерховна Рада підтримала проект постанови Президента «Про звільнення Валентина Наливайченка з посади голови Служби безпеки України». За відставку Наливайченка проголосували 248 нардепів. Тимчасовим главою СБУ призначено «людину Порошенка» Василя Грицака.

Наливайченко також зазначив, що він передавав матеріали щодо цих справа особисто Президенту України Петру Порошенку. На питання, що ж Порошенко відповів, побачивши, що за «БРСМ-нафта» стоять офшорні компанії, а Генпрокуратура перешкоджає розслідуванню, Наливайченко сказав: «Нічого не відповів, взяв копії документів, через п’ять годин мене викликали на допит до Генпрокуратури, а 18 червня 2015 року зняли з посади голови СБУ».

Колишній керівник СБУ нагадав, що запросив в Україну фахівців з Федерального бюро розслідувань США. Він пояснив: оскільки СБУ не може працювати за межами України, потрібна була допомога зарубіжних колег, які можуть витягнути інформацію з офшорних зон, розсекретити рахунки, вказати, хто і які суми виводив з країни.

«Вони (ФБР) з'ясували, що за офшорами «БРСМ-Нафти» стоять дві російські компанії. Хіба це не питання нацбезпеки України? 18 червня, коли Верховна Рада проголосувала за зняття мене з посади, я був у Президента і просив лише про одне: «Питань немає, я піду, але, Петре Олексійовичу, дуже важливі матеріали по «БРСМ-Нафти», фахівці ФБР готові повернути в Україну гроші, вкрадені через нафтобазу». Пізніше міжнародні партнери говорили мені: «Валентин, тебе немає у владі, але ми керівництву твоєї країни відповіли – ось ці офшорні компанії», - резюмував Наливайченко.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: