Росіяни спробують скупити український бізнес для його подальшого закриття – аналітики

Читать на русском
Використовуючи негативну економічну ситуацію в Україні, російські групи, у тому числі пов'язані з Кремлем, можуть спробувати скупити український бізнес.

Використовуючи негативну економічну ситуацію в Україні, російські групи, у тому числі пов'язані з Кремлем, можуть спробувати скупити український бізнес, в тому числі і для подальшого його закриття.

Про це йдеться у звіті аналітичної групи Da Vinci AG, інформує «Слово і Діло».

Експерти пояснили, що такий прогноз пов'язаний з різким збільшенням прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну з Росії. Повідомляється, що за останні півтора року РФ скоротила інвестиції в Україну на 37,36% ($1,6 млрд), однак у другому кварталі 2015 року стався перелом.

«За 1 квартал Росія збільшила ПІІ на 22,15%, що становить $487 млн. Її частка в загальному казані інвестицій зросла з 5,4% (на 1.04.2015) до 6,3% (на 1.07.2015). Подібне зростання – це практично річний приріст інвестицій, якщо брати показники 2013 (+ $501,6 млн за рік)», – зазначають аналітики.

Велика приватизація: чи потрібно забороняти російським компаніям купувати українські держпідприємства?Спеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що Верховна Рада може заборонити російським компаніям участь у приватизації.

І хоча говорити про якусь усталену тенденцію поки що зарано, експерти не виключають, що російські групи, в тому числі пов'язані з Кремлем, найближчим часом, використовуючи негативну економічну ситуацію в Україні, спробують скупити український бізнес, який їх цікавить, в тому числі й для подальшого його закриття як конкурента.

Подібна стратегія розглядалася російською стороною в період економічної кризи 2008-2009 років, нагадали в Da Vinci AG.

Аналітики групи також прогнозують, що ті ж самі російські групи (або посередники, що працюють в їх інтересах) можуть стати одними з найактивніших учасників у процесі скупки сільськогосподарської землі в Україні після зняття мораторію. Активними учасниками приватизації в Україні також можуть стати компанії, що діють в інтересах росіян, зареєстровані в Європі.

Резюмуючи, експерти порадили українським законодавцям виробити стратегію щодо захисту від поглинань українських підприємств з боку інвесторів з РФ на час збройного конфлікту на Донбасі та окупації Криму. Особливо в стратегічних галузях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: