Без тепла та світла: чи готові українці до цієї зими? Експерт

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Якщо минулого року проблема була лише в недостатній кількості газу, то цього року критична ситуація й з вугіллям.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, аналізуючи рівень підготовки до опалювального сезону.

«Україна не готова за відповідними параметрами до опалювального сезону. Якщо минулого року були проблеми лише з газом, то з вугіллям все було гаразд. Зараз же картина з газом наступна: накопичили близько 15 млрд кубометрів, але за 2 тижні, ймовірно, потрібно буде починати опалювальний сезон. Докачають, можливо, за цей час до 16 млрд кубометрів, а мало би бути 19. Нестача фактично 3 млрд», — аналізує експерт.

За його словами, заяви про мільярд доларів допомоги від Заходу дійсно були ще влітку. Це сума, яка тоді була необхідна, щоб закачати газ, але лише до підземних сховищ. Це фактично порядка 4 млрд кубометрів газу, але проблема в тому, що мільярду ми так і не отримали.

«Лише зараз виділили 500 мільйонів. Тобто газу в нас недостатньо», — пояснив спеціаліст.

Враховуючи ці та інші проблеми, може не вистачати тиску в системі. Може трапитися, що у людей, які мають автономне опалення, різко падатиме тиск і не вмикатиметься опалення. Точно будуть зменшувати подачу газу «Теплокомуненерго» й це стосується всіх.

Щодо вугілля, то, як вважає експерт, ситуація ще гірша, ніж минулого року.

«Накопичили 1 млн 700 тисяч тонн, а мало би бути вже станом на сьогодні близько 3 мільйонів тонн. Це майже вдвічі менше. Ситуація критична», — розповів Корольчук.

Заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев переконаний, що Кабінет міністрів провалив підготовку до опалювального сезону 2015-2016 років, оскільки згадав про неї лише наприкінці літа.

«У зв'язку з цим будуть аварії та технічні збої. Але за провал підготовки до опалювального сезону фактично ніхто не несе відповідальності, незважаючи на численні переконування чиновників у протилежному. Та й жодною політичною відповідальністю не можна буде компенсувати відключення, зниження температури в будинках і відсутність газу для забезпечення потреб населення та промисловості», — вважає він.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що український уряд має достатньо ресурсів для успішного проходження опалювального сезону.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: