В АП розповіли, коли Порошенко покаже зміни до Конституції в частині правосуддя

Читать на русском

В Адміністрації Президента сподіваються, що вже у жовтні Венеціанська комісія дасть свою оцінку конституційним змінам у частині правосуддя в Україні.
Олексій ФілатовФото: Еспресо.TV

В Адміністрації Президента сподіваються, що вже у жовтні Венеціанська комісія дасть свою оцінку конституційним змінам у частині правосуддя в Україні.

Про це в інтерв'ю «РБК-Україна» повідомив заступник глави АП Олексій Філатов, передає «Слово і Діло».

За його словами, як тільки відповідні висновки щодо змін до Конституції будуть оприлюднені, Президент України Петро Порошенко «максимально швидко» внесе цей проект у Верховну Раду.

На питання, чи станеться це до кінця поточного року, Філатов відповів: «У цьому немає сумнівів».

Гройсман хоче звільнити майже 200 суддівСпікер Верховної Ради Володимир Гройсман зареєстрував проект постанови про звільнення майже 200 суддів зі всіх регіонів України.

Заступник глави АП також розповів про зняття недоторканності з суддів (зміни до Конституції передбачають зняття недоторканності з депутатів і суддів). Філатов відзначив, що, відповідно до чинної Конституції, суддівський імунітет ширший, ніж він повинен бути.

«Має бути імунітет, обмежений функціональними обов'язками судді. Як незалежна фігура суддя має право на власну позицію, навіть якщо вона неправильна. Крім тих випадків, коли буде доведено, що це рішення завідомо неправосудне», – уточнив чиновник.

Щодо всіх інших випадків, то суддя повинен користуватися точно такими ж правами і обов'язками, якими користуються звичайні українці.

«Саме ця зміна зараз має бути внесена до Конституції в частині імунітету судді. Але те, що ця зміна до цього часу не внесена, абсолютно не означає, що сьогодні суддя не може притягуватися до відповідальності. Просто є відповідна процедура. Вона ускладнює притягнення судді до відповідальності, але не робить його неможливим», – резюмував Філатов.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: