Реформа Національного банку України: що було зроблено за час правління Гонтаревої?

Читать на русском
Голова Національного банку України Валерія Гонтарева заявила, що НБУ закінчив реформування. «Слово і Діло» вирішило розібратися, що саме було зроблено в Нацбанку.

Національний банк України завершив своє реформування. За словами глави НБУ Валерії Гонтаревої, український центробанк провів всі реформи, які планувалися. «НБУ досяг всього, що ми планували. Нам у цьому пощастило, ми незалежні, ми маємо свій бюджет, ми повністю трансформували систему НБУ. Зробили з нього сучасний інститут», – заявила очільниця Нацбанку. Але чи так все «солодко» насправді, розбиралося «Слово і Діло».

Що планувалося

Майже рік тому Національний банк України презентував реформу відомства. Так, згідно запропонованих змін, НБУ мав скоротити кількість працівників на чверть, а територіальні та структурні підрозділи – вдвічі. За проектом реформи, територіальні управління НБУ об'єднуються у чотири макрорегіони в Києві, Львові, Одесі та Дніпропетровську. Вирішив позбутися Нацбанк і профільних навчальних закладів, що передаються під опіку Міністерства освіти.

Нацбанк хоче зберігати золотовалютні резерви в ЄвропіНаціональний банк України розглядає можливості розміщення в Німеччині, Франції, Голландії, Швейцарії, Австрії, Австралії або Канаді золотовалютних резервів.

Крім того, трансформація регуляторної функції передбачала, що структура НБУ фокусуватиметься на декількох групах: монетарній політиці, пруденційному нагляді, фінансовій стабільності, грошовому обігу та розрахункових операціях. «Щодо організаційної трансформації, то реформа передбачає скорочення ієрархічної структури регулятора до чотирьох рівнів, повний перегляд функцій та чисельності персоналу, централізацію функцій на рівні центрального апарату, виведення за межі НБУ непритаманних центральному банку функцій», – наголосив в. о. заступника голови Національного банку Владислав Рашкован.

Що зроблено

«Ми не лише скоротили свій штат, але й на 50% скоротили наші основні витрати», – зазначила Валерія Гонтарева. Проте скорочення, що вже відбулося, ще не остаточне: до кінця 2015 року має залишитися не більше 5,3 тисяч працівників. «Внутрішня трансформація – це не лише скорочення більше 50% нашого персоналу. Коли я прийшла в Національний банк, у нас було 11,8 тис. співробітників, а до кінця цього року у нас буде 5,3 тис.», – сказала вона.

Вдалося очільниці НБУ розібратися з напливом «олігархічних» та недобросовісних банків. «У першій частині реформи ми планували розчистити банківську систему і я скажу, що ми провели розчистку. Більше 50 банків було відправлено до Фонду гарантування вкладів, і по суті це була сфера олігархічного банкінгу в Україні», – зазначила чиновниця.

Нацбанк запросив PayPal в УкраїнуНаціональний банк України своєю постановою дозволив міжнародним платіжним системам, таким як PayPal, ApplePay і GoogleWallet, працювати в Україні.

За останні півтора роки НБУ озвучує такі результати: вдалося виявити 7 банків, що займалися відмиванням грошей, 52 банки були визнані неплатоспроможними, 0 банків було зареєстровано, 35 банків пройшли стрес-тестування, понад 2,2 тисячі працівників було скорочено. Крім того, облікова ставка НБУ спочатку піднялася з 19,5% до 30%, а тепер знизилася до 22%, а золотовалютні резерви складають вже 13 мільярдів доларів.

Але, попри всі проведені зміни, НБУ на сьогоднішній день продовжує процес перезавантаження. Причина цього процесу лежить у відсутності інших реформ. «Ми знаходимося в процесі перезавантаження банківського сектору, оскільки неможливо запустити кредитування, коли ти в процесі реструктуризації, рекапіталізації, коли немає судової реформи. Ми повинні готуватися до того, що економіка повинна почати рости», – підсумувала результати Гонтарева.

Слід зазначити й інше: згідно комплексної програми розвитку фінансового сектору України, станом на середину 2015 року мала вже початися друга фаза реформування, в яку входять питання захисту споживачів та інвесторів, відновлення довіри, пенсійна реформа та розвиток інфраструктури.

Експертна думка

Але, попри всі досягнення, які озвучує Національний банк України, експерти реальних реформ не вбачають. На їхню думку, розмови про завершення реформування – передчасні.

Гонтарева багато разів говорила Порошенку «ні» – ЛожкінГлава Адміністрації Президента Борис Ложкін заявив, що керівник НБУ Валерія Гонтарєва є абсолютно незалежною від Президента людиною.

«Сама заява Гонтаревої резонансна, адже суспільство мало цікавлять кадрові зміни в НБУ. Зараз багато безробітних банкірів. Ми говоримо про значне скорочення штату. Законодавчо були закріплені норми щодо ради НБУ. Реформа йде, але сказати, що вона вже закінчена, передчасно. НБУ до своїх заслуг приписує «чистку» в банкірській сфері. Але з іншого боку, це стрес, адже велика кількість банків пішла з ринку. Одна справа вивести з ринку банки без клієнтів, але ж пішли декілька середніх і великих банків, де так і не вирішені проблеми з вкладниками», – сказав в ефірі радіостанції «Голос столиці» фінансовий експерт та екс-член ради Нацбанку Василь Горбаль.

Підтримує колегу і екс-заступник голови Нацбанку України Олександр Савченко. «Зараз можна сказати, що НБУ навіть ще не почав реформування. Говорити про серйозні зміни можна буде лише тоді, коли інфляція знизиться до 5%, ставка за кредитами буде перевищувати інфляцію лише на один відсоток і т. д. Критерієм реформи, що в банківській сфері, що в інших, є покращення життя, зменшення податків, зменшення тарифів ЖКГ, а також зменшення ставок за депозитами та кредитами та інше», – зазначає в коментарі «Слову і Ділу» експерт.

Жаліються на буксування реформ і деякі працівники НБУ. Наприклад, нещодавно пішов зі своєї посади директор департаменту реєстраційних питань і ліцензування Леонід Антоненко. «Завтра мій останній день роботи в Національному банку. Я йду, тому що реформа, за яку я відповідав на посаді директора департаменту реєстраційних питань і ліцензування, забуксувала й починає давати зворотний хід. Ми підготували для правління Концепцію реформування інституту реєстрації, обговоривши її з усіма зацікавленими департаментами Нацбанку, банками, представниками Міжнародного валютного фонду. Якби ці пропозиції були своєчасно прийняті, Національний банк сьогодні мав би в своєму розпорядженні інструменти для управління кризою. Але замість того, щоб поспішити виправити помилку, Національний банк здійснює одну за одною нові й нові помилки», – написав він у Facebook.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: