Французький дипломат розповів про обмеження права вето в Радбезі ООН

Читать на русском
Франція пропонує обмежити право вето в Раді безпеки ООН у разі, якщо мова йде про масові злочини.

Франція пропонує обмежити право вето в Раді безпеки ООН у разі, якщо мова йде про масові злочини.

Про це повідомив посол Франції в Російській Федерації Жан Моріс-Ріпер, повідомляє «Слово і Дело» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

При цьому, про зміни в статуті організації не йдеться, підкреслив дипломат. Представник Франції пропонує постійним країнам-учасницям Ради безпеки добровільно обмежити використання права вето на рішення органу у випадках, що стосуються масових злочинів.

«Принцип простий. П'ять постійних членів СБ ООН домовляються про невикористання свого права вето в разі необхідності припинення масових злочинів... Колективне та добровільне зобов'язання постійних членів, яке не потребує внесення змін до статуту, буде застосовуватися виключно у разі серйозних і масових посягань на людське життя: геноцид, злочини проти людяності, широкомасштабні військові злочини», – пояснив дипломат.

При цьому, факт наявності такого роду злочинів повинен визначати генеральний секретар ООН, вважає Моріс-Ріпер.

Суд неминучий: Міжнародний трибунал для РФ тепер буде від Генасамблеї ООН – експертСпеціаліст поділився міркуваннями, щодо того, що РФ скористалася правом вето щодо проекту резолюції Ради Безпеки ООН у справі знищеного малайзійського Боїнга.

Разом з тим, дане правило передбачає й винятки, які можуть бути використані державами-членами п'ятірки незмінних членів Радбезу ООН для його недотримання. «Франція запропонувала спільно з Мексикою, щоб це положення не застосовувалося у випадках, якщо будуть прямо зачеплені життєво важливі інтереси одного з постійних членів СБ», – уточнив посол Франції в РФ.

Дипломат також підкреслив, що цю ініціативу вже підтримали кілька десятків держав-членів ООН.

Нагадаємо, як повідомили 24 вересня в Міністерстві закордонних справ України, завдання української делегації під час найближчих засідань Генасамблеї ООН – бути обраною до складу непостійних членів Ради безпеки Організації.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: