Україна ризикує купувати у РФ не лише вугілля, але й електроенергію – експерт

Читать на русском
Володимир Демчишин

Наявність двох західних трейдерів має багато переваг, але слід розуміти, що існують фізичні обмеження того, як цей газ буде поступати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фахівець з енергозбереження «Реанімаційного пакету реформ» Святослав Павлюк, аналізуючи заяву Коболєва про те, що два західних трейдери починають імпорт газу до України.

«Ця домовленість була досягнута під час переговорів близько двох місяців тому. Чим більше буде операторів на ринку, тим більшою буде конкуренція, тим більше ми будемо відповідати третьому енергопакету й тим більше зможемо балансувати з різними постачальниками. Тобто є дуже багато позитивів. Тільки от постає питання транзитних, реверсних спроможностей газопроводів, котрі йдуть в Україну. Тобто потрібно з'ясувати, яким чином газ буде надходити, тому що на сьогоднішній день існують фізичні обмеження», – проаналізував Павлюк.

За його словами, питання ПДВ не стоїть, оскільки є ринок з 18 мільйонів споживачів газу, плюс комерційні та бюджетні установи. Вони просто отримують можливість працювати на цьому ринку.

Також експерт зазначив, що такими кроками ми віддалямося від енергозалежності від РФ. Однак станом на сьогодні газу ми маємо недостатньо. Якщо брати до уваги й вугілля, то запаси будуть оприлюднені наприкінці місяця.

«На сьогоднішній день, якщо вугілля буде недостатньо, то доведеться палити газ, для того, щоб компенсувати нестачу електроенергії в мережі, особливо в маневровій потужності. Якщо ж у нас цієї маневрової потужності не буде, то ми вже будемо закуповувати в Росії не вугілля чи газ, а електроенергію, яка буде ще дорожчою. Тому питання балансу було винесене на рівні Президента, РНБО. Станом на кінець цього місяця ми зрозуміємо, як виглядає баланс», – пояснив Святослав Павлюк.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв забезпечити енергетичну незалежність УкраїниСказано 30 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Як відомо, нещодавно міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що український уряд має достатньо ресурсів для успішного проходження опалювального сезону.

Нагадаємо, будучи кандидатом у Президенти України, Петро Порошенко пообіцяв диверсифікувати постачання газу та забезпечити енергетичну незалежність України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: