Мінекономіки створює заздалегідь некерований холдинг із держпідприємств – експерт

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Створення холдингу – не найкраща ідея Мінекономрозвитку, оскільки не зовсім зрозуміло, яким чином керуватимуть групою підприємств з абсолютно різними напрямками роботи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Борис Кушнірук, аналізуючи інформацію про те, що Мінекономіки хоче створити холдинг зі стратегічних держпідприємств.

«Це не зовсім вдала ідея. Незрозуміло, як можна потім керувати цією купою різнонаправлених підприємств. Взагалі, є переконання, що кращим аріантом було б максимальне скорочення державних підприємств, до того ж статус стратегічних підприємств у нас доволі умовний. Якщо проаналізувати, то в нас навіть кінні заводи перебувають у державній власності й мають стратегічне значення», – розповідає економіст.

На його думку, в Мінекономіки хочуть мати окрему групу осіб, яка контролює всі ці підприємства, але в реальності це не призведе до покращення.

«З точки зору управління, це точно некерована структура. Яким чином вони покращать управління цих підприємств? Ці підприємства мають абсолютно різну структуру, економічні напрямки, напрямки діяльності. Це неефективно», – пояснив спеціаліст.

Експерт зазначив, що «Нафтогаз» в рамках третього енергопакету має бути розподілений за видами діяльності. В держвласності є умовний сенс залишити лише магістральні газопроводи та газосховища. Все інше має бути розпродано.

Як відомо, до цього холдингу планують включити НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укргідроенерго», НАК «Надра України», будівельну компанію «Укрбуд», «Державний ощадний банк України» та інші.

Нагадаємо, що ще взимку минулого року міністр економіки України Айварас Абромавичус пообіцяв утричі скоротити кількість стратегічних підприємств.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: