Війна не має бути перешкодою для визволення полонених – експерт

Читать на русском
Володимир Гройсман

Солдата на генерала не міняють, але й один генерал може коштувати сотні солдатів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Шаян, аналізуючи інформацію про те, що представники «ДНР» та «ЛНР» на переговорах у Мінську намагаються пов'язати питання звільнення українських заручників із питанням амністії.

«Насправді, така тактика застосовувалася ще військовими із часів СРСР. Тобто, коли розвідника військового ловили й він перебував у місцях на кшталт СІЗО, то його завжди обмінювали на такого ж розвідника, який був отриманий з іншої сторони. Це нормальна практика обміну військовополениними та людьми, на яких був витрачений час, ресурси на підготовку», – розповідає експерт.

Однак, за його словами, існують певні підходи. Наприклад, Ізраїль може обміняти одного свого військового фахівця на тисячу інших. Тут питання в цінності людини, яка обмінюється на когось.

«Безумовно, наших військовослужбовців слід обмінювати на полонених. Насправді, це робиться як під час бойових дій, так і під час мирного процесу. Тут все залежить від конкретних осіб. Звичайно, існує така практика, що солдата на генерала не міняють, але один генерал може коштувати декількох сотень солдатів. Тому тут однозначно судити складно», – вважає політолог.

Але в будь-якому разі, переконаний Шаян, людей потрібно визволяти з полону та обмінювати.

Зазначимо, що ще навесні голова Верховної Ради України Володимир Гройсман пообіцяв, що парламент зробить все для визволення Надії Савченко і всіх тих, хто сьогодні знаходиться у полоні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: