Судова система прогнила настільки, що проводити переатестацію просто немає сенсу – Козаченко

Читать на русском
В українських судах потрібно провести тотальну люстрацію та поступовий набір на позиції суддів за тими ж принципами, як це було зроблено при наборі Національної поліції.

В українських судах потрібно провести тотальну люстрацію та поступовий набір на позиції суддів за тими ж принципами, як це було зроблено при наборі Національної поліції.

Про це в інтерв'ю виданню «Знай» розповіла начальник люстраційного департаменту Міністерства юстиції Тетяна Козаченко, передає «Слово і Діло».

«У переатестацію суддів я не вірю геть. Як переатестовувати Татькова (голова Вищого господарського суду, який «подарував» Межигір'я Януковичу – Ред.) та Ємельянова (донецький суддя, який офіційно зареєстрував 12 квартир та мільйони гривень на рахунках – Ред.)? А якщо вони не здадуть цю переатестацію, то їх направлять на підвищення кваліфікації?», – задається питанням Козаченко.

На її думку, суддів потрібно поступово звільняти для того, щоб після проходження прозорої комісії за участі міжнародних експертів призначити нових. Про негайне звільнення всіх суддів не йдеться, однак чинити потрібно так само, як і з новою поліцією, переконана чиновниця.

«Не йдеться про те, щоб всіх суддів одразу відправити у відставку. Яскравий приклад – це нова поліція, все треба робити поступово, виключно в межах закону, з прозорою комісією з відбору, із залученням міжнародних експертів та переглядом системи матеріального забезпечення, нових правил роботи та функціоналу органу», – уточнила Козаченко.

При цьому начальник люстраційного департаменту Мін'юсту відзначила, що все, що до сьогодні пропонувала Конституційна комісія – це лише косметичні реформи.

«Раніше від Конституційної комісії ми чули лише формалізовані пропозиції, такі, як зміна юридичного стажу для подання на посаду судді, зміна пенсійного віку та інші косметичні зміни. Як можна «ремонтувати» систему, яка десятки років існувала на корупції, де професіоналізм давно не є аргументом для призначення? Якщо ми говоримо про якість судового складу – потрібен загальнонаціональний відкритий відбір, якого, до речі, не лякаються професійні та некорумповані судді. А такі також є, небагато, але є», – додала вона.

Дещо іншої думки притримуються в «Блоці Петра Порошенка». Як заявив народний депутат Сергій Алєксєєв, переатестація суддів – це вже достатньо радикальний крок для судової системи. «Судова галузь має свою специфіку, й підготовка суддів нової формації у будь-якому разі триватиме кілька років. Але неправильним буде вважати, що усі судді, які працюють сьогодні в Україні, є корумпованими або недостатньо кваліфікованими. Тому оновлення суддівського корпусу потрібно починати з атестації професійного рівня вже наявних суддів. І займатися цим повинна Вища кваліфікаційна комісія суддів України», – зазначив нардеп.

Нагадаємо, нещодавно Вища рада юстиції оголосила підозру в порушенні присяги 28 суддям, причетним до засудження учасників акцій протесту під час Революції Гідності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: