Без суду і слідства: Чорновол знову пропонує автоматично конфіскувати майно люстрованих чиновників

Читать на русском
Доопрацьований варіант закону «Про особливий режим спеціальної конфіскації майна» містить норму про автоматичну конфіскацію майна осіб, що підпадають під дію закону «Про очищення влади».
Фото: ukrinform.ua

Доопрацьований варіант закону «Про особливий режим спеціальної конфіскації майна» містить норму про автоматичну конфіскацію майна осіб, що підпадають під дію закону «Про очищення влади».

Новий варіант законопроекту зареєстрований у Верховній Раді, пише «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

Зокрема, в одному з пунктів даного закону йдеться про те, що особливий режим спеціальної конфікації грошей, цінностей та іншого майна має застосовуватись у разі, «якщо є обґрунтовані підстави вважати, що воно належить вищим посадовим особам, зазначеним у частині 1 у пунктах 1-5, 9 статті 3 Закону України «Про очищення влади», громадянам України, щодо яких були впроваджені міжнародно-правові санкції іншими державами (окрім держави-агресора), членам їхніх сімей та близьким особам». Також під конфіскацію має підпадати майно та кошти фізичних та юридичних осіб резидентів і нерезидентів, яким воно було незаконно передане.

Закон про спецконфіскацію майна не відповідає світовій практиці – Мін'юст СШАЗапропонований народними депутати Тетяною Чорновол та Олегом Барною законопроект про спецконфіскацію насправді суперечить світовій практиці.

При цьому, вилучення майна, відповідно до норм законопроекту, може відбуватися до закінчення досудового розслідування. «Незакінчене досудове розслідування не є підставою для незастосування особливого режиму спеціальної конфіскації за умови відповідності майна умовам, передбаченим частинами першої-четвертої статті 962 Кримінального кодексу України», – йдеться в законопроекті авторства Чорновол. Неприбуття на судове засідання, відповідно до документу, також не може стати підставою для нерозгляду клопотання, вважають автори законопроекту.

Перший проект відповідного закону, який подали Тетяна Чорновол та Олег Барна, розкритикували як українські фахівці, так і міжнародні експерти. Вони одноголосно визнали, що конфіскація майна та коштів без судового слідства не відповідає конституційним нормам і міжнародним вимогам. А група експертів «Реанімаційного пакету реформ» пояснила, що ухвалення такого закону може призвести до втрати Україною підтримки Євросоюзу в питанні санкцій проти колишніх українських чиновників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: