Захід не піде на новий формат переговорів без системних реформ в Україні – експерт

Читать на русском
Вадим Гречаніновпрезидент Атлантичної Ради України

Якщо Україна сама не здійснює реформи, весь світ не буде вигадувати новий формат переговорів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук, аналізуючи ймовірність залучення США до «нормандського формату».

«Проблема в тому, що «нормандський формат» зараз не в найкращому стані, тому говорять про долучення Сполучених Штатів. Можливо, це може статися після зустрічі європейський лідерів незабаром. Але як тільки доєднаються США, на це негативно зреагує Росія, й попри те, що вони й так не виконують взяті на себе зобов'язання, не варто погіршувати відносини в «нормандському форматі», – розмірковує експерт.

На його думку, якими б заїждженими не виглядали питання реформ, але якщо Україна дійсно демонструватиме прогрес у реформах – не просто показові затримання, а дійсно системні реформи, незалежні від бізнесу – це докорінно змінить ставлення до країни як до партнера.

«Звичайно, що Україну, може, й влаштував би якийсь інший формат, але ж не факт, що той інший формат може бути кращим за нинішній. Тому, можливо, якщо оцінювати з боку європейських політиків, вони намагаються зупинити просування військ, ескалацію і максимально зупинити протистояння в такий спосіб», – каже він.

Спеціаліст підкреслив, що якщо Україна сама не буде реформуватись, який би формат не запропонували, не буде для кого цей формат робити.

«Якщо ми не хочемо змінюватися, то для чого всьому світу вигадувати нові формати?», – резюмував Томенчук.

Спеціаліст поділився міркуваннями щодо ймовірності залучення США до «нормандського формату» США.

Водночас глава Атлантичної ради України Вадим Гречанінов вважає, що все ж слід повернутись до «будапештського формату», оскільки, згідно з Будапештським меморандумом, саме США та Великобританія є нашими головними гарантами.

«Будапештський формат» завжди був основою для більшості країн, які дійсно хотіли результату від переговорів. Розраховувати ми маємо на Америку. В іншому разі, немає жодного сенсу сідати за круглий стіл і повторювати вже заздалегідь провальні переговори», – вважає Вадим Гречанінов.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що не вважає за необхідне залучення інших країн до переговорів у форматі «нормандської четвірки».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: