Після блокади Криму таку ж політику слід запровадити щодо «ДНР» та «ЛНР» – експерт

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Якщо вже і запроваджувати блокаду, то політика має бути єдиною до Криму, і до Донбасу. Однак набагато більших збитків, ніж продовольча блокада, завдало б ембарго на російські товари.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи початок товарної блокади Криму та інформацію про те, що українські товари зможуть замінити російськими вже за 2 тижні.

«Насправді, не настільки критичним є продовольче ембарго. Так, це призведе до напруги щодо деяких товарів і до підняття цін, адже товари з РФ дорожчі, ніж з України. Крім того, додаються транспортні витрати. Поставляти продукти можна через Керч кораблями та літаками, але зрозуміло, що літаками поставок не буде. Залишаються пароплави й Керч, і там, звісно, буде перевантаження. За термінами це також набагато довше, й водночас потрібно розуміти, що й наші виробники отримають від цього збитки», – аналізує економіст.

Як підкреслив спеціаліст, набагато вигідніше було не пускати російські товари в Україну, ніж блокувати українські, тому що саме тут є подвійний зиск.

«По-перше, коли російські товари не заходять в Україну – це реальна шкода РФ. По-друге, перевага нашим виробникам, тому що ми зможемо замінити всіх російських виробників за добривами, харчовою промисловістю, сільським господарством, машинобудуванням. Тут цілковита відповідальність лежить на Мінекономіки», – пояснив він.

Як зазначив Савченко, заборона на імпорт російських товарів завдала би в 20 разів більше шкоди, ніж блокада.

«Закінчитись ця блокада може тим, що якщо Україна взагалі закриє кордон, то блокада може тривати декілька років. Але це не зовсім реальна блокада, тому що під час блокади населення блокується від засобів існування. А так, просто ринки в Криму займе хтось інший. Наприклад, будуть ввозити молдовську продукцію. Звичайно, це буде дорожче приблизно на 20%. Це єдина найбільш вагома шкода«, – розповідає він.

Крім того, якщо вже робиться така блокада по щодо Криму, то це ж слід робити і щодо «ДНР» та «ЛНР», тобто проводити єдину політику.

«У міністра економіки слід запитати, чому в РФ діє ембарго на наші товари, а ми продовжуємо постачання. Якщо вже обирати, яка політика краща, то доцільніше тотальна блокада. Нічого не купувати не лише з «ДНР», «ЛНР» та Криму, а й з усієї РФ», – резюмував Олександр Савченко.

Нагадаємо, вчора, 20 вересня 2015 року, розпочалась продуктова блокаду Криму. Представники кримських татар почали блокувати пропускні пункти на в'їзді до Криму, щоб перешкодити потраплянню української продукції на півострів. Також, глава Меджлісу Рефат Чубаров вже попередив про енергетичну блокаду півострова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: