Україні зарано говорити про незалежність від російського газу – експерт

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Тотальної залежності, як раніше, від російського газу вже, можливо, й немає, але для проходження цього опалювального сезону все одно потрібно буде купувати газ у РФ.

Про це в коментарі «Слову і Делу» розповів експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, аналізуючи заяву Арсенія Яценюка про те, що Україні вдалося позбутися тотальної залежності від російського газу.

«Ситуація така, що після того, як певні обсяги газу перетинають кордон Європи, юридично він уже не є російським. Тому не можна сказати, що ми купуємо саме російський газ. Ми купуємо газ у тих компаній, які нам його продають. Це європейські компанії. Так, РФ бере участь у формуванні європейського балансу, але це не суто російський газ», – розповідає експерт.

Але поки що, звичайно, зарано говорити про газову незалежність, адже ми цього року купували російський газ і ще змушені будемо купувати, щоб пройти опалювальний сезон. За деякими оцінками, від 7 до 11 мільярдів кубів потрібно буде придбати. Принаймні, закачати до сховищ пару-трійку кубів.

«Ціна на сьогоднішній день у 256 доларів на кордоні з Україною – завищена. З економічної точки зору, ціна має бути десь близько 230 доларів», – вважає Дяченко.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв забезпечити енергетичну незалежність УкраїниСказано 30 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Щодо залежності, як резюмував експерт, то, звичайно, саме тотальної залежності, як раніше, немає, тому що ми навчилися купувати газ у інших джерел і в досить серйозних обсягах, але говорити про повну незалежність поки не варто.

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти України, Петро Порошенко пообіцяв диверсифікувати постачання газу та забезпечити енергетичну незалежність України. Він також заявив, що 2015 рік стане останнім, в якому Україна купуватиме газ у Росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: