Мер Сум готовий будувати елітні багатоповерхівки на місці нацистського концтабору – активіст

Читать на русском
Олександр Лисенко

Боротьба за крісло мера в другому турі в Сумах, скоріш за все, точитиметься між Олександром Лисенком і Сергієм Клочком. За першого голосуватимуть поціновувачі адмінресурсу, а за другого – ті, хто пам'ятає його роботу в мерії.

Про це у рамках спецпроекту «ОБРАНІ» розповів журналістам «Слова і Діла» координатор ГО «ГРОМ» Павло Борисов.

Не виключено, за його словами, що у другому турі також можна буде побачити й Лантушенка замість Клочка, але все залежить від того, як спрацюють їхні команди.

«Попри більшість у міськраді, підтримку громади й інших політичних сил, Лисенко зарубав на корню все, що робив його попередник для розвитку та популяризації міста. Наприклад, скасував проведення всеукраїнського фестивалю «Сурми України». Залишається проблемним у Сумах і питання мобілізації та громадської оборони міста. Мер взявся за це питання лише після того, як йому підказали, що це може бути вдалим кроком для власного піару. Був такий момент, коли хлопці з реактивного полку поверталися додому й були змушені чекати дві години лише для того, щоб Лисенко під камери зустрів героїв», – не без обурення констатує активіст.

Не краща ситуація в місті, за його словами, і у сфері збереження культурних пам'яток.

Як мер Сум Олександр Лисенко виконував свої програмні обіцянки«Слово і Діло» в рамках спецпроекта «ОБРАНІ» вирішило показати, які з програмних обіцянок міського голови Сум Олександра Лисенка були втілені в життя, а які так і залишилися на папері.

«Музей Чехова в руїнах, а замість реставрації лише консервація силами активістів. Другий момент – на місці будівництва багатоповерхівки на вулиці Троїцький було знайдено велике захоронення жертв нацистів. Як виявилось, там був тимчасовий концтабір, і коли німці тікали, то всіх розстріляли. Там величезна кількість останків і навіть забудовник погодився не продовжувати будівництво, а запропонував зробити меморіал та майданчик власним коштом. Натомість попросив лише двіх таких ділянки в будь-якому куточку міста. Чому дві? Тому що той був у центрі міста і вже були витрачені певні кошти. У відповідь Лисенко на камери пообіцяв це зробити, а тепер відверто уникає як самого забудовника, так і активістів», – розповідає Борисов.

Відтак, додає він, тепер на цьому місці маємо елітну багатоповерхівку, хоча забудовник, звичайно, власним коштом і провів вивчення, розкопки та перепоховання останків. Але показово, що все це відбувалося без дієвої реакції мера, резюмував активіст.

Нагадаємо, що стежити за ходом подій і дізнаватися про попередні результати місцевої виборчої кампанії тепер можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: