«Список Шокіна», або Не Мосійчуком єдиним

Читать на русском
У четвер Верховна Рада зняла недоторканність з депутата «РПЛ» Ігоря Мосійчука та дала дозвіл на його арешт. Нардепа підозрюють у корупції. У «БПП» кажуть, що в «списку Шокіна» є й інші депутати.

Вчора засідання Верховної Ради України закінчилося безпрецедентним випадком. Генеральний прокурор Віктор Шокін привіз до парламенту відео, на якому зображені корупційні дії Ігоря Мосійчука. Як результат, депутати проголосували за зняття депутатської недоторканності та відкриття кримінального провадження проти нардепа з «Радикальної партії Олега Ляшка».

І снайперів не забули

Прибув генпрокурор у Верховну Раду з однією метою – представити докази та попросити у депутатів дозволу на притягнення до кримінальної відповідальності Ігоря Мосійчука. Приїхав Шокін для арешту нардепа не один. Супроводжували главу Генпрокуратури десятки співробітників СБУ, їх голова Василь Грицак і керівник Служби держохорони Валерій Гелетей. Не забули захопити з собою і снайперів. «Генеральною прокуратурою розслідується кримінальне провадження за фактом вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів одним із народних депутатів», – сказав Шокін.

На відео, яке продемонстрував генпрокурор депутатам і всій країні, видно, як Мосійчук отримує хабара за допомогу в оформленні кар'єра, видобуток копалин в якому вже розпочато. Депутат від «РПЛ» обіцяє сприяти та «прикрити» прохача в міліції та СБУ. Крім того, нардеп отримує хабара за депутатську підтримку.

«Ви щойно самі бачили, як формує своє майно, грошові кошти «Радикальна партія», їм грошей не вистачає... Я прошу зараз, невідкладно у сесійній залі про притягнення до відповідальності кримінальної, затримання і арешт народного депутата Мосійчука», – прокоментував відео Віктор Шокін.

Подейкують, що провадження проти Мосійчука вели вже не перший місяць. І хоча за правилами розглядати постанову про зняття депутатської недоторканності спочатку повинен був регламентний комітет, навчений провалом з екс-нардепом і втікачем Сергієм Клюєвим спікер Володимир Гройсман запропонував проголосувати про включення питання до порядку денного невідкладно. І як тільки Ляшко не намагався зупинити цей процес, справа все ж пішла – 289 депутатів проголосували за включення до порядку денного і 262 – за притягнення до кримінальної відповідальності Ігоря Мосійчука.

Експерт: Мосійчук – представник класичного «політичного гопника» в парламентіКлопотанням про позбавлення депутатської недоторканності та арешт Ігоря Мосійчука Петро Порошенко виграв черговий раунд внутрішньої політичної боротьби.

На подив, пручатися арешту депутат не став, але і провину свою всіляко заперечував: «Вони придумали і змонтували це відео, щоб зганьбити мене в очах людей. Це змонтоване відео! Там частина в кабінеті, частина в ресторані. Це помста ГПУ, помста Порошенка, я нікуди тікати не збираюся», – заявив Мосійчук.

Примітно й інше: згідно з декларацією депутата, у його власності є лише автомобіль Mercedes-Benz GL 2013 року, але під Верховною Радою був припаркований Lexus, який і обшукали правоохоронці. Повідомляється, що в машині знайшли зброю та боєприпаси.

Шоу триває

Генеральна прокуратура підозрює Мосійчука за п'ятьма статтями Кримінального кодексу. Йому інкримінують пропозицію, обіцянку або одержання неправомірної вигоди, погрозу або насильство щодо службової особи, втручання до судового процесу, а також погрозу або насильство щодо судді.

Сьогодні ж о 9 ранку мав розпочатися суд, але його перенесли. Судове засідання щодо обрання запобіжного заходу для нардепа Ігоря Мосійчука мало стартувати в 15:00 в приміщенні Печерського районного суду. Суддею у справі депутата призначили Володимира Карабаня, але захист нардепа зажадав відводу судді. Мосійчук пояснив це тим, що у нього з Карабанем був особистий конфлікт, зокрема – під час обрання запобіжного заходу підозрюваному в участі у заворушеннях біля будівлі Ради 31 серпня Богдану Тицькому.

Пізніше суд відхилив це клопотання як необґрунтоване, так що керувати процесом проти Мосійчука буде все той же Карабань. Тим часом, сам нардеп обіцяє влаштувати безстрокове голодування, якщо запобіжним заходом для нього не призначать грошову заставу.

«Згідно КПК, всі статті, які мені інкримінують, передбачають визначення грошової застави як альтернативного запобіжного заходу. Чиновники, які крадуть мільйони, виходять під запобіжний захід у вигляді застави. Я прогнозую, що мені її не дадуть. У випадку, якщо суд прийме рішення, яке суперечитиме здоровому глузду і КПК, я з сьогоднішнього дня оголошую голодування і буду голодувати доти, доки не буде повалений режим цинічних бариг, або поки вистачить моїх сил», – заявив Мосійчук.

«Радикальна партія» вже зареєструвала у Вищому адміністративному суді позов про скасування рішення Верховної Ради про дозвіл на арешт Мосійчука, заявив Олег Ляшко.

«Список Шокіна»

У кулуарах подейкують, що Мосійчук – не єдиний, хто потрапив у поле зору генпрокурора. За словами голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрія Луценка, Віктор Шокін збирається знову відвідати парламент наступного тижня. І цілком можливо, що глава ГПУ звернеться до Верховної Ради з клопотаннями про притягнення до кримінальної відповідальності інших депутатів.

Гучні корупційні викриття повинні підкріплюватись реальними вироками – експертГучними мають бути не заяви представників прокуратури, а реальні вироки, які виноситимуть українські суди.

«Я вважаю неможливим, щоб депутати називали конкретні прізвища. Відповідно до закону, називати конкретне прізвище депутата, з якого необхідно зняти депутатську недоторканність і заарештувати, має право лише одна людина в цій країні – це генеральний прокурор України. Лише він може оцінити повноту доказів проти когось із цього списку – а він дійсно існує, вийти на трибуну і попросити парламент позбавити його (депутата – Ред.) депутатського імунітету та притягнути до відповідальності. Можу сказати, що у «списку Шокіна» є прізвища депутатів, і вони є членами багатьох різних фракціях», – зазначив Луценко.

Хто ж саме потрапив до рук Генеральної прокуратури, поки що невідомо. За чутками, клопотання будуть ще щодо депутатів «Опозиційного блоку» та «Народного фронту», але конкретних прізвищ поки немає. У кожному разі, «фронт», що розгорнувся між парламентом і Генеральною прокуратурою, дає українцям надію на одужання правоохоронних органів. І хто б не були ці корупціонери в Раді, у разі доведення провини їх затримання українському парламентаризму й суспільству точно не зашкодить.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: