Державну фіскальну службу чекає чергове «покращення»

Читать на русском
Кабмін ініціює масштабну реформу Державної фіскальної служби, яку створили всього півтора року тому. Цього разу в ДФС хочуть повністю поміняти структуру.

З моменту формування Державної фіскальної служби України пройшло близько півтора року, але уряд Яценюка знову має намір змінювати роботу «фіскалів». Цього разу Кабмін ініціює масштабну реформу ДФС. Відомство хочуть організувати за форматом новоствореної Національної поліції. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати, чому збирачів податків знову хочуть реорганізувати.

П'ятнадцять місяців роботи

У травні 2014 року Кабмін придумав, що робити з «монстром» часів Януковича – Міністерством доходів і зборів. Олександр Клименко, який очолював орган, званий по-простонародному Мінсдох, з країни втік, Майдан закінчився, але фіскалам так само потрібно було збирати податки. Для врегулювання цього питання першим урядом Арсенія Яценюка було прийнято рішення створити Державну фіскальну службу. Оголосили про це в Кабміні 4 червня 2014 року. Нова служба, що перебуває в підпорядкуванні Міністерства фінансів, об'єднала в собі податкову, митницю і службу фінансових розслідувань. Главою ДФС тоді призначили першого заступника втікача-Клименка – Ігоря Білоуса, а його заступниками – екс-керівника Державної митної служби Анатолія Макаренка і ще одного екс-заступника міністра доходів і зборів Володимира Хоменка.

Але не минуло й восьми місяців роботи, як керівництво ДФС відсторонили від роботи. Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про початок службового розслідування щодо Ігоря Білоуса та його заступників Анатолія Макаренка й Володимира Хоменка. «Якщо прочитати інтерв'ю реальних людей із бізнесу, то перші півроку ДФС почалися так, як очікували після Майдану, а от друге півріччя – як завжди... Я приймаю рішення про початок службового розслідування щодо діяльності вищих посадових осіб ДФС: керівника ДФС, заступника начальника податкової та заступника начальника митниці. На час проведення службового розслідування уряд відсторонює керівництво ДФС», – повідомив прем'єр і додав, що в цей час також діятиме комісія для розслідування корупційних фактів.

Митне питання. Що коїться у фіскальному відомстві?У Державній фіскальної службі назрів черговий конфлікт. Керівник «фіскалів» Роман Насіров звинувачує свого заступника Костянтина Лікарчука в корупції, і просить у Мінфіну його звільнити. У свою чергу Лікарчук, звинувачує Насірова в узурпації влади.

Не чекаючи результатів корупційного розслідування і рішень стосовно ефективності чинного керівництва фіскалів, Ігор Білоус та його заступники вирішили усунутися самостійно. У березні 2015 року глава ДФС подав у відставку, яку в Кабміні прийняли. Але чиновник не пішов «в нікуди»: його майже одразу призначили далі керувати, тепер – Фондом держмайна. А на його місце, шляхом конкурсного відбору, прийшла інша людина Петра Порошенка – Роман Насіров, народний депутат і голова комітету парламенту з питань податкової та митної політики. Згідно з рішенням уряду, заступниками голови ДФС стали Костянтин Лікарчук (відповідальний за митницю) і Сергій Білан (податкова). Але, як виявилося згодом, подібні кадрові рішення привели тільки... до нескінченної низки скандалів.

Корупційні нариви

Одразу ж після початку роботи нової команди в ДФС, між Романом Насіровим і Костянтином Лікарчуком стали виникати конфлікти. Так, Насіров спробував обмежити вплив Лікарчука на митниці. Поступово главу митної служби позбавили впливу на всі митниці країни. У зоні відповідальності Лікарчука залишився тільки санаторій «Дніпро» (і той – в окупованому Криму).

А вже 4 вересня Роман Насіров і зовсім запропонував Кабміну свого заступника. «Я вже подав від себе матеріали, що стосуються його (Лікарчука – ред.) корупційної діяльності, як я вважаю, в правоохоронні органи і точно такі ж пропозиції про звільнення у Міністерство фінансів і Кабінет міністрів України», – сказав глава ДФС.

У Кабміні клопотання голови фіскалів задовольнили й Лікарчук своєї посади позбувся. Але вже наступного дня він оприлюднив компромат проти Насірова у себе в Facebook, що призвело до нового витка скандалу. Екс-заступник голови ДФС, який і без того постійно звинувачував Насірова в узурпації влади й корупції, розповів про чартерні перельоти глави ДФС вартістю в 50 тисяч євро, а також про незадекларовану чиновником квартиру в Лондоні. В опублікованій виписці з реєстру йдеться, що в 2007 році людина на ім'я Роман Насіров взяла в лізинг на 125 років квартиру в Лондоні. Загальна сума виплати за лізингос становить 96 тис. 250 фунтів. У декларації глави ДФС нічого про цю житлоплощу не сказано. Ще через кілька днів Лікарчук виклав копії документів, у яких стверджується, що Насіров нібито проходив за одним із кримінальних проваджень за нанесення державі збитків у сумі 20 млн грн.

Незадекларована власність у чиновника – грубе порушення й навіть кримінальний злочин за законами України. Якщо заяву Лікарчука буде доведено, Насіров може навіть на 2 роки опинитися за гратами.

Реакція уряду

У Кабінеті міністрів пообіцяли з ситуацією розібратися. Розслідування вирішив провести Мінфін. «Всі звинувачення – будь-які, які йдуть, будемо за формальними процедурами все розглядати. Не турбуйтеся, я вам обіцяю», – заявила Наталя Яресько. А Арсеній Яценюк пішов далі і вирішив провести розслідування ще й у регіонах. «Уряд вирішив провести розслідування за всіма фактами, що були в ЗМІ про діяльність як керівництва ГФС, так і керівництва служби на місцях», – сказав прем'єр-міністр.

Під загрозою звільнення: Южаніна замінить Насірова на посаді керівника ДФС? ДумкаСпеціаліст поділився міркуваннями щодо ймовірності звільнення Насірова з посади керівника ДФС та призначення на керівну посаду фіскалів Южаніної.

«Можу чітко заявити, що проста зміна керівництва не змінює роботи ні Фіскальної служби, ні митниці, ні будь-якої державної служби... Їх вистачає лише на кілька місяців... Повинна бути повністю затверджена нова структура Фіскальної служби. Всіх вивести за штат. Набір на керівника області, району – як Фіскальної служби, так і митниці, так і – поки що – податкової міліції, яка повинна бути ліквідована – в такому ж форматі, в якому набір здійснюється на Національну поліцію. Тести, прозорий конкурс», – розповів про майбутню реформу Яценюк.

Виникає питання: а що з самого початку заважало Яценюку зробити чесний і прозорий конкурс на керівні посади в ДФС? Тим паче, що кожне переформатування відомства стає українцям у копієчку.

Зараз же зрозуміло одне: друга за ліком команда за рік у керівництві Державної фіскальної служби не справляється з поставленими завданнями. За чутками, зовсім скоро Насіров позбудеться своєї посади. Можливо, піде, як і його соратник і попередник Ігор Білоус... До закінчення службового розслідування – і на іншу ласу ділянку на кшталт Фонду держмайна. А поки в кулуарах подейкують, що третьою спробою Президента призначити керівника ДФС стане наступниця Насірова на посаді голови комітету податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: