Поточний курс є певним дном для гривні – експерт

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

Національний банк повинен займати активну позицію, а не просто спостерігати за подіями.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівний партнер компанії Capital Times, фінансовий аналітик Ерік Найман, аналізуючи інформацію про те, що НБУ почав скуповувати валюту й на першому аукціоні вже купив 5 мільйонів доларів.

«Можливо, Нацбанк вважає поточний курс достатньо низьким для того, щоб почати купувати долари. Нацбанку потрібно збільшувати резерви не лише за рахунок кредитів від МВФ, але й за рахунок прямої купівлі. Тому що є так звані валові валютні резерви. Вони включають туди кредити МВФ, а є чисті валютні резерви, які не враховують кредити. Якщо дивитися на чисті валютні резерви, то вони не зростають, а залишаються стабільними. Ця ситуація не влаштовує ані МВФ, ані Нацбанк. Відповідно їм потрібно збільшувати внутрішні резерви з ринку», – пояснює аналітик.

На його думку, це негативно для гривні, але не фатально, тому що сума, про яку йдеться, складає до 10 млн доларів на день. Тобто сукупно – 2 млрд доларів за рік. Кардинально це ситуацію на валютному ринку не змінює.

«Можна вважати, що поточний курс є певним дном для гривні проти долара. Стрибків курсу ніхто не очікує, але буде поступова девальвація гривні. Поступова, м'яка, але поки це базовий сценарій, і зараз влада нікого не слухає, щоб якось йому запобігти. Вони діють самостійно. При цьому, річ не лише в керівництві НБУ. Великий вплив у МВФ, Президента. Хоча Нацбанк повинен займати активну позицію, а не просто спостерігати за подіями», – аналізує фахівець.

Нагадаємо, раніше глава Національного банку Валерія Гонтарева пообіцяла, що адміністративного втручання в ринок валют більше не буде, якщо гривня стабілізується.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: