За час мерства Труханова в Одесі зросла «низова корупція» – експерт

Читать на русском
Геннадій Труханов

Відсутність співпраці із громадськістю, дієвого контролю за будівельними роботами в місті та заходів щодо повернення майна, яке досить суперечливо було виведено з міської громади, – ось чим запам'ятався одеситам Геннадій Труханов.

Про це у рамках спецпроекту «ОБРАНІ» розповів одеський політолог Ярослав Католик, інформує «Слово і Діло».

За його словами, для адекватної оцінки підсумків роботи міського голови Одеси вкрай важливо розуміти декілька важливих моментів.

«По-перше, на посаді очільника міста Геннадій Труханов перебуває лише з травня 2014 року, тобто рік і 3 місяці. Хоча і до цього часу він вже був обізнаний у міських проблемах, оскільки очолював фракцію «Партії регіонів» в міській раді, яка надзвичайно серйозно впливала на прийняття рішень у місті і багато в чому визначала політику тодішнього мера Одеси Олексія Костусєва. По-друге, Геннадій Труханов досить незручно почував себе на цій посаді, оскільки на рівні області та уряду він був чужаком, пережитком старої системи. І хоча на виборах тодішній голова ОДА Ігор Палиця, а також столична влада підтримали його кандидатуру, все ж тісної співпраці та підтримки на офіційному рівні не спостерігалося», – відзначає спеціаліст.

По-третє, на думку політолога, на відміну від свого попередника Олексія Костусєва, Труханов зміг об’єднати навколо себе достатню кількість депутатів міської ради, що дозволило йому серйозно закріпити своє становище та отримувати підтримку якщо не всіх, то абсолютної більшості своїх ініціатив.

Як мер Одеси Геннадій Труханов виконував свої програмні обіцянки«Слово і Діло» в рамках спецпроекта «ОБРАНІ» вирішило показати, які з програмних обіцянок міського голови Одеси Геннадія Труханова були втілені в життя, а які так і залишились на папері.

«Серед плюсів діяльності мера я б назвав продовження дострокових виплат за боргом, який був взятий Едуардом Гурвіцем у швейцарського банка BNP PARIBAS FINANCE PLC. Важливість цього досягнення пояснюється тим, що цей борг був взятий у швейцарських франках і під значні проценти, а внаслідок девальвації гривні розрахуватися за ним виявилося надзвичайно складно. Разом з тим, міській адміністрації за часів мерства Костусєва вдалось домовитись із банком про переведення боргу в гривню за вигідним курсом (10,5 грн за один швейцарський франк), а також домовитись про зміну порядку оплати з одного платежу на щорічні. Це серйозно спростило для міста задачу повернення боргу, а також зекономило міському бюджету значну частину коштів. Труханов же продовжив практику дострокових виплат за кредитом, що суттєво зменшує навантаження на міський бюджет», – розповідає експерт.

Крім того, за інформацією Католика, місту вдалося оновити рухомий склад трамваїв шляхом їх придбання в Європі, де вони відчутно дешевші, тому що вже певний час експлуатувалися. Також, вочевидь, розуміючи близькість виборів, за словами експерта, Труханов здійснював благоустрій парків.

«Неоднозначним досягненням міського голови стало ухвалення Генерального плану Одеси. З одного боку, затвердження цього документа, безумовно, є позитивним та важливим. Однак з іншого боку, в документі не відображено жодної концепції стратегічного розвитку міста. До того ж, у новому Генплані під забудову потрапила значна частина зелених зон, яких в місті катастрофічно не вистачає. При цьому, експерти звертали увагу на те, що поспіх ухвалення Генерального плану міста обумовлювався аж ніяк не його досконалістю чи продуманістю, а особливостями законодавства – без наявності Генерального плану міста міська рада не могла більше виділяти земельні ділянки чи давати дозволи на будівництво», – аргументує спеціаліст.

Якщо ж говорити про недоліки, то тут, за словами Католика, слід відзначити відсутність співпраці із громадськістю, враховуючи, що в Одесі громадський сектор є дуже фаховим та експертним, додає політолог.

«За час мерства Геннадія Труханова в містобудівній сфері почала відбуватися справжня вакханалія – незаконні будівництва почали з’являтися, неначе гриби після дощу. Звісно, що робилося це не на користь громаді. Таким чином з’явилося багато висоток з проблемними документами навіть у центрі міста та був побудований великий паркінг на відомому туристам Ланжероні, що викликало значну кількість інших проблем: вирубка зелених насаджень (яких і так у 4 рази менше норми), значні транспортні затори й висока загазованість в місці, де люди мали б дихати морським повітрям та оздоровлюватись», – констатує спеціаліст.

Не вживалося мером належних заходів, за словами політолога, й щодо повернення майна, яке досить суперечливо було виведено з міської громади. Йдеться, наприклад, про аеропорт, який приносив мільйонні доходи, однак був переданий приватному підприємству із статутним фондом у 1 тисячу гривен, переконаний експерт. Те ж саме, на його думку, стосується стадіону «Чорноморець», Привозу та готелю «Пасаж».

Але найгірше, на думку Католика, те, що за часів Геннадія Труханова значно зросла й так звана «низова корупція», тобто на рівні дрібних клерків. А підтвердженням цьому можуть слугувати часті затримання міських чиновників на хабарах, що, безперечно, є лише вершиною відповідного айсбергу, резюмував політолог.

Нагадаємо, що стежити за ходом подій і дізнаватися про попередні результати місцевої виборчої кампанії тепер можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: