Сирія-Україна: в Кремлі дають Заходу два сигнали, й обидва – блеф. Експерт

Читать на русском
Петро Порошенко

Реалістичний сценарій для Донбасу на найближчі місяці – цикл екскалації-деескалації.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник, аналізуючи заяву посла з особливих доручень МЗС України Дмитра Кулеби про те, що він не вважає, що Захід обміняє Україну на Сирію.

«Щодо обміну України на Сирію, то це досить примітивні та спрощені оцінки ситуації, тому що не можна порівнювати Україну та Сирію. Ці два питання не є рівнозначними ані для Заходу, ані для Росії. Щодо більш складних розкладів і можливостей обміну, те, що РФ робить в Сирії, має ознаки демонстративності. На відміну від того, як це відбувалося на Сході чи в Криму, коли РФ всіляко намагалася приховати свою участь, тут вона намагається навпаки зробити більший ефект, ніж є насправді», – аналізує експерт.

Очевидно, що такими діями робиться спроба відволікти увагу Заходу від України й тим самим запропонувати обмін України на Сирію. Проте це безперспективний крок.

РФ припиняє бойові дії на Донбасі, тому що не хоче нарватися на нові санкції – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що з Росії планують завезти в Луганськ велику суму в рублях для проведення своїх виборів всупереч українським.

«Звичайно, можна досягти певних поступок з боку Заходу, але навряд чи це може реалізуватися в якомусь реальному обміні. Звичайно, примарне перемир'я протягом останніх двох тижнів має безпосередній зв'язок з діями РФ в Сирії. Зараз Росія намагається одночасно подати два сигнали Заходу, й обидва – блеф. Перший – нарешті на Донбасі реальне перемир'я, другий – в Сирії вони всерйоз і надовго», – вважає Мельник.

Щодо можливих сценаріїв розвитку подій на Донбасі, то, на його думку, виходити треба з того, що Путін лише частково досягнув своїх цілей. Звичайно, він не зацікавлений в широкомасштабних діях, які викличуть реакцію Заходу. Зараз двома вищезгаданими кроками Путін буде переконувати Захід переглянути санкції та знизити рівень ізоляції.

«Тактична ціль контролю РФ над Україною не досягнута, і шляхом задоволення своїх вимог про санкції Путін робить наступний крок до примусу України повністю виконати зобов'язання. Напередодні Генасамблеї ООН він створює ілюзію, що зробив крок до перемир'я. Але такий сценарій малоймовірний, і в разі, якщо Путін усвідомить, що не досягнув своїх цілей, він знову вдасться до включення воєнторгу. Цикл ескалації-деескалації найближчі кілька місяців – найбільш реалістичний варіант розвитку подій на Сході», – пояснив Олексій Мельник.

Нагадаємо, раніше прес-секретар Білого дому Джош Ернест заявив, що Росія може зіткнутися з міжнародною ізоляцією, якщо вона продовжить надавати підтримку президенту Сирії Башару Асаду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: