ЗСУ довгий час займалися бізнесом, на якому виросли генерали та міністри оборони – експерт

Читать на русском
В'ячеслав Білоусвійськовий спеціаліст

Війна на Донбасі показала, що «Укроборонпром» та ЗСУ займалися злочинною діяльністю.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт, полковник запасу, колишній глава Спілки офіцерів України В'ячеслав Білоус, аналізуючи інформацію про те, що Олександр Турчинов заявив про ймовірність створення в Україні Міністерства військової промисловості.

«В США та інших країнах немає окремого органу, тому не зрозуміло, як з нашого Держбюджету можно знайти кошти на такий орган і яка його доцільність? Потрібно доводити до ладу те, що ми маємо. Звісно, якщо Турчинов має асигнування з власної кишені, з партії, то звичайно, але не з Державного бюджету. Принаймні, слід запитати українців, які платять податки, чи потрібне ще одне місце для якогось міністра», – аналізує військовий.

Свого часу, як уточнив спеціаліст, депутати ухвалили закон «Про господарську діяльність ЗСУ», тому замість бойової підготовки «Укроборонпром» разом із ЗСУ займалися купівлею-продажем. Події на Донбасі показали цю злочинну діяльність.

«На сьогодні «Укроборонпром» – закрита структура, яка займається продажем радянської техніки, що була на території України, а питання про відміну цього закону ніхто в парламенті не вносить. Але господарська діяльність – це не функція ЗСУ. Це бізнес, на якому виросли генерали та міністри оборони. Вони й до сьогодні мають монополію на забезпечення ЗСУ. Хоча цим має займатися цивільний орган, так само, як і Міноборони не має будувати житло. Це роль Мінсоцполітики. Все необхідне ми маємо, але відсутній належний розподіл функцій, контроль, а натомість є держава в державі», – пояснює Білоус.

Щодо «Укроборонпрому», то, на думку експерта, його просто потрібно реформувати. Зараз одного з керівників «Укроборонпрому» розшукують по всьому світі, хоча його й шукати не потрібно, тому що він розміщує фото з Лондона. Суть у тому, що «Укроборонпром» просто слід зробити керованою структурою, а не ініціювати створення нових міністерств, на які ще потрібно додатково безліч коштів.

Як відомо, раніше «Укроборонпром» звинувачував Міністерство оборони в тому, що воно занижує вартість ремонту військової техніки, і тому після ремонту вона швидко виходить із ладу. Тим часом у Міноборони повідомили, що планують витратити 1 млрд грн на закупівлю речового забезпечення для військовослужбовців у 2016 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: