Закон про спецконфіскацію майна не відповідає світовій практиці – Мін'юст США

Читать на русском
Запропонований народними депутати Тетяною Чорновол та Олегом Барною законопроект про спецконфіскацію насправді суперечить світовій практиці.

Запропонований народними депутати Тетяною Чорновол та Олегом Барною законопроект про спецконфіскацію, який, як стверджують автори, написаний за західною практикою, насправді суперечить світовим вимогам.

Про це йдеться у висновку Міністерства юстиції США, копію якого має у своєму розпорядженні «Європейська правда», пише «Слово і Діло».

Документ підписаний керівником міжнародного відділу повернення активів та конфіскації Мін'юсту США Мері Батлер.

Зокрема, Мін'юст США жорстко розкритикував законопроект Чорновол і Барни, визнавши його таким, що не відповідає світовій практиці спеціальної конфіскації. У Вашингтоні також попередили, що в разі запиту України про видачу закордонного майна, що підлягає конфіскації за цим законом, Україна, скоріш за все, отримає від американського суду відмову.

«У нас є серйозні побоювання, що цей закон не містить достатніх гарантій у галузі прав людини та демократичних принципів», – зазначається у документі.

Експерти забили на сполох: через популізм депутатів ЄС може зняти санкції з ЯнуковичаУ Верховній Раді зареєстрований проект закону, який, за словами авторів документу, допоможе спростити процедуру повернення в Україну вкрадених Януковичем і «сім’єю» державних мільйонів.

В американському уряді зазначили, що заяви ініціаторів проекту закону про нібито відповідність запропонованого ними механізму конфіскації майна світовим стандартам, насправді не відповідає дійсності, оскільки, попри схожу назву процедури, сутність закону принципово відрізняється від міжнародної практики.

«Запропоноване законодавство навіть близько не відображає такі закони США щодо повернення активів без вироку суду... Ми також вважаємо, що інші іноземні закони, як правило, забезпечують більший рівень захисту, ніж той, що є в законопроекті №3025», – наголошують в Мін'юсті США.

У Вашингтоні попередили, що Україна в разі ухвалення такого закону не зможе вилучити іноземне майно, оскільки вимоги Києва суперечитимуть міжнародним принципам демократії та дотримання прав людини.

Як заявив у коментарі «Слову і Ділу» експерт «РПР» Ярослав Юрчишин, законопроект «Про особливий режим спеціальної конфіскації майна», ініціаторами якого виступили Тетяна Чорновол і Олег Барна, ставить під загрозу не тільки процес конфіскації викрадених коштів, а й процес візової лібералізації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: