Чому Сакварелідзе відправляють до Одеси? Експерти

Читать на русском
Олександр Демʼянчук

Призначення Сакварелідзе не пов'язане з конфліктами в ГПУ.

Про це в коментарі «Cлову і Ділу» розповів політолог Олександр Дем'янчук, аналізуючи інформацію про те, що заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе очолить прокуратуру Одеської області та суміщатиме посади.

«З цим призначенням не все зрозуміло, й з достатньою впевненістю говорити, що саме так буде, також не варто. Загалом, немає нічого надзвичайного в тому, що він обійматиме дві посади. У Саакашвілі безліч справ. Свого часу ми надивилися на брутальну, зовсім незаконну поведінку багатьох представників наших правоохоронних органів. Зараз діяти так, як попередня влада, – означає нівелювати ідеї Майдану. Тому Саакашвіліо чинить розумно, намагаючись поставити на цю посаду людину, яка буде політично неупередженою», – аналізує політолог.

Експерт зазначив, що не варто пов'язувати це з конфліктними ситуаціями та суперечками з генпрокурором Шокіним.

«Якщо Сакварелідзе зберігає за собою посаду заступника генпрокурора, то немає підстав думати, що це спосіб не ускладнювати конфлікт з Шокіним. Крім того, у Шокіна є досить потужне антилоббі в парламенті», – вважає він.

На його думки, багато депутатів «сплять і бачать», як би прибрати Шокіна з посади.

«Найближчим часом, можливо, до Нового року, Шокіна з посади «підуть». По-перше, він людина «старого загартування». По-друге, він має серйозні особисті зв'язки з попередньою владою, а це не дуже добре у світлі останніх наших досягнень. Тому, ймовірно, надовго він не затримається», – припустив Дем'янчук.

Спеціалісти поділилися міркуваннями щодо інформації про те, що заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе очолить прокуратуру Одеської області.

Водночас політолог Олексій Голобуцький також переконаний, що призначення Сакварелідзе не пов'язане з конфліктом у ГПУ.

«Це просто закріплення грузинської команди, яка працює в Одеській області. Саакашвілі потрібно вже показувати якісь результати, тому він укріплює правохоронну лінію. Зрозуміло, що в такому статусі будуть інші можливості. Конфлікт між Саакашвілі та місцевими кланами загострюється, тому підсилення йому зараз дуже потрібне», – резюмував Голобуцький.

Раніше повідомлялося, що в Генпрокуратурі відкрито нове провадження проти замгенпрокурора Давида Сакварелідзе та групи слідчих, що проводили обшуки у кабінетах співробітника ГПУ Шапакіна та заступника прокурора Київської області Корнійця, в результаті чого було виявлено значну кількість ювелірних виробів, вогнепальну зброю та кілька тисяч доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: