Донбас почнуть розміновувати найближчим часом

Читать на русском
Глави МЗС країн «нормандської четвірки» в Берліні домовилися про вирішення питання безпеки, політичного процесу, а також гуманітарного та економічного питання на Донбасі.

Під час зустрічі глав МЗС «нормандської четвірки» у Берліні сторони дійшли згоди щодо трьох основних напрямків – питання безпеки, політичного процесу, а також гуманітарного і економічного питання.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Німеччини, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду».

Безпека

Згідно з повідомленням, угода між Україною та Росією за посередництва ОБСЄ про відведення озброєнь калібром менше 100 міліметрів наближається до завершення. Остаточні домовленості щодо цієї угоди плануються вже на наступному засіданні Контактної тристоронньої групи.

Крім того, було вирішено, що найближчим часом можна розпочинати процес розмінування територій Донбасу.

Німеччина впевнена, що на даний момент вже досягнуто значного прогресу щодо більшості питань політичного процесу, які є ключем до реалізації Мінських угод.

Клімкін: «нормандська четвірка» не розглядала проведення виборів на Донбасі як практичну можливістьМіністр зовнішніх справ України Павло Клімкін розповів, що поки що передумов для проведення виборів на Донбасі немає.

У заяві йдеться, що умови і терміни проведення місцевих виборів на Донбасі будуть складені в робочій групі з питань політики Контактної тристоронньої групи. Всі інші спірні і важкі питання про виборчий процес, статус і питанні щодо конституційної реформи в Україні, найближчим часом повинні бути розглянуті учасниками робочої групи з питань політики Контактної групи.

«Пропозиції для цього на столі і на наш погляд, вони є хорошою основою для майбутніх рішень», – відзначили в МЗС Німеччини.

Гуманітарні та економічні питання

З настанням холодів Берлін побоюється повторення минулорічної гуманітарної кризи на Донбасі. «Тому була досягнута загальна згода, що конкретні подальші кроки не тільки корисні, але й необхідні для термінового їх втілення. Ми гарантуємо, що гуманітарні агентства отримають безперешкодний доступ до людей у зоні конфлікту», – сказано у заяві.

Також в МЗС Німеччини звернули увагу на складну ситуацію з водопостачанням на оккупованих територіях, зазначивши при цьому, що це питання має вирішуватися «нашим спільним бажанням».

«Факт залишається фактом, що мінський процес залежить від політичної волі конфліктуючих сторін, які у лютому досягли домовленостей. Наша зустріч та анонсована зустріч глав держав у жовтні в Парижі показує – при всіх складнощах така політична воля є», – наголосив Берлін.

Як повідомив сьогодні міністр закордонних справ України Павло Клімкін, найближчим часом у Парижі відбудеться саміт лідерів чотирьох країн «нормандської четвірки», а результати зустрічі глав МЗС у Берліні ляжуть в основу роботи цього саміту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: