Росії не вдасться проміняти перемир'я на Донбасі на війну в Сирії – експерт

Читать на русском
Політолог Олександр Медведєв вважає, що підтримка режиму Асада в Сирії обійдеться Російськый Федерації ще дорожче, ніж конфлікт на Донбасі.
Фото: 112.ua

Якщо Росія буде продовжувати підтримувати режим Башара Асада і брати участь у війні в Сирії, то виконання Мінських домовленостей на Донбасі не допоможе їй уникнути санкцій, а в перспективі – міжнародної ізоляції.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив політолог Олександр Медведєв, коментуючи заяву заступника генсека НАТО Джеймса Аппатурая щодо того, що Північноатлантичний альянс не братиме участь у військових діях на території України.

На думку експерта, пряме протистояння сил НАТО та Російської Федерації виключено, до того ж, Україна не є членом Альянсу, тому твердження про неможливість участі сил НАТО в операціях на Донбасі виглядає цілком логічним.

Україну попросили «не стукати в двері НАТО»Україна може стати членом НАТО, але коли проведе реформи і влиш тоді оже сама попроситься до Північно-Атлантичного альянсу.

У той же час з тональності останніх заяв представників НАТО стає зрозуміло, що Захід попереджає Росію про необхідність прибрати своїх військовослужбовців з Сирії, або ж створити там спільний з НАТО контингент. В іншому випадку Росію чекає повна міжнародна ізоляція, вважає Медведєв.

«Якщо Російська Федерація на це не піде, то швидше за все ми вже будемо спостерігати не тільки посилення санкцій через ситуацію, яка склалася завдяки політиці Російської Федерації в Україні, в Криму та на Донбасі, але і в Сирії», – переконаний експерт.

При цьому політолог зазначає, що у випадку, якщо Кремль не піде на такі умови Заходу, росіян не врятує навіть беззастережне дотримання Мінських угод по Донбасу.

«Тому якщо Росія піде на таку стратегію зараз, що, мовляв, ми в Україні фактично зробимо перемир'я, але акцент переносимо на ісламський світ і збільшуємо міграційні потоки в Європу, починаємо підтримувати Асада, починаємо там розгортати певну «війнушку», то це може закінчитися повною ізоляцією. Тим більше, що зараз економіка Російської Федерації знаходиться в піке, вона вже не справляється з імпортозаміщенням, поповненням до бюджету», – зауважив експерт.

Нагадаємо, сьогодні в НАТО заявили, що Альянс не збирається розглядати питання введення свого контингенту в Україну навіть у перспективі. Разом з тим, Президент України Петро Порошенко, виступаючи під час «Ялтинської Європейської Стратегії» зазначив, що розгортання спецоперації ОНН на Донбасі допомогло б виконанню Мінських домовленостей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: