Вакцинація в Україні: порятунок чи небезпека?

Читать на русском
Вперше за останні 5 років в Україні зафіксували спалах поліомієліту. Ця новина змусила батьків переглянути своє ставлення до щеплень, а медиків - на повну запустити кампанію по вакцинації.

Обережно! Поліомієліт! Вперше за останні 5 років у Європі зафіксували спалах поліомієліту, і не де інде, а в Україні – ця новина змусила батьків переглянути своє ставлення до щеплень, а медиків – на повну запустити вакцинальну компанію. Страшна хвороба, що вражає центральну нервову систему, ставить під загрозу всіх не щеплених дітей в Україні.

Як захистити українських малюків та чи безпечна вакцинація «Слову і Ділу» розповіли голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець та екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій.

Українським дітям колотимуть вакцину, яку заборонять у Європі

Виробник французький, гроші канадські, діти українські. Гуманітарна допомога від ВООЗ із вакциною від поліомієліту прибула в Україну ще місяць тому. Поки чекала на розмитнення, встигла розморозитись. Щоправда, в Міністерстві охорони здоров’я заспокоюють: мовляв, все гаразд, препарат якісний і може розморожуватися та заморожуватись хоч 20 разів. Нині вакцина знову заморожена до -20 градусів за Цельсієм і чекає на складах ДП «Укрвакцина» поки тривають перевірки документів. Вже до кінця тижня у МОЗ обіцяють пустити її в обіг.

Екс-міністр охорони здоров’я, а нині заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Олег Мусій розповів «Слову і Ділу», що мав питання до МОЗу з приводу безпеки препарату. «Насправді це викликало великі сумніви, чи можна її застосовувати, але на наші запитання пан Перегінець (Ігор Перегінець, заступник міністра охорони здоров'я – Ред.) запевнив, що у МОЗ наявні всі документи від фірми виробника (Санофі Пастер, Франція – Ред.) про те, що розморожування на якість не вплине. Після того, як вийде відповідний наказ міністра охорони здоров’я, буде пройдена вся процедура по перевірці сертифікатів якості, вакцину випустять в обіг і дозволять застосування».

Щоправда, щодо якості вже сумніваються у Європі. Багато країн відмовляються від застосування цієї вакцини. А з літа 2016-го у Євросоюзі планують перейти на щеплення іншим препаратом, від якого менше ускладнень.

«Це пов’язано з тим, що це жива інактивована вакцина і європейські країни відходять від практики застосування таких препаратів», – пояснює Мусій. «Євросоюзом прийнято рішення про те, що ця вакцина буде знята з виробництва і з літа наступного року її застосування вже буде заборонене в країнах Європи», – додав політик.

Квіташвілі і вакцини: сумна історія з нещасливим кінцемНа Закарпатті зафіксовано рідкісний вірус поліомієліту. ВООЗ пов'язує подію з низьким рівнем вакцинації населення.

Якщо Європа заборонить інактивовану вакцину від поліомієліту, те ж саме обіцяють зробити і українські парламентарі. Мусій запевняє, як тільки вакцину знімуть із використання європейські країни, він особисто підніме це питання у Верховній Раді. А поки що українських малюків щеплюватимуть тим що є: не надто прогресивним, однак безкоштовним, а дарованому коневі, як знаємо, зубів не лічать.

Тим паче, найближчим часом в Україні чекають ще одну партію гуманітарних вакцин. Вистачить усім, запевняє голова комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець. «ЮНІСЕФ і ВООЗ розробили спеціальну програму, протягом якої за півроку вони в Україну ввезуть стільки вакцини, скільки буде потрібно для кожної дитини. На сьогодні завдання Міністерства охорони здоров’я – забезпечити зберігання, транспортування і календар щеплень в кожному районі», – пояснила Богомолець.

Прищепити усіх

У спалаху поліомієліту, що виник на Закарпатті, медики звинувачують антивакцинальну кампанію, яка триває в Україні останні 5 років. Батьки, нажахані історіями про ускладнення після вакцинації, масово відмовляються щеплювати дітей. Як наслідок, маємо дуже низький рівень імунізації в країні – менше половини українських малюків пройшли процедуру. Однак, на переконання Ольги Богомолець, якщо без щеплення від деяких хвороб можна обійтись, то у випадку із поліомієлітом медицина категорична. Поліомієліт – гостре інфекційне захворювання, що призводить до паралічу і смерті. Воно не лікується. Хвороба підступна, і коли вже проявила себе, це означає, що заражених у сотні разів більше. Параліч діагностують лише в одному із 200 випадків. Крім того, вірус, який виявили в Україні, добряче мутував.

У МОЗ зізналися: вакцин проти туберкульозу залишилося лише на 9% від потребиУ Міністерстві охорони здоров'я констатують катастрофічну ситуацію з протитуберкульозними вакцинами (БЦЖ): їх залишилося всього 9%.

«В одному 16 мутацій, в іншому 28 мутацій. Достатньо велика кількість і вони відрізняються один від одного. Це означає, що вірус живе своїм життям і у нас у суспільстві є більше половини дітей не імунізованих, до яких він може попасти і вони з ним не зустрічались», – наголошує Богомолець. «Це захворювання у деяких дітей перебігає абсолютно безсимптомно і не викликає жодних проявів хвороби. Тобто, імунна система настільки сильна, що вона може вірус подолати. У інших дітей виникає параліч нижніх кінцівок. Тобто, на одну дитину з паралічем має бути як мінімум 200 інфікованих дітей. Якщо у нас є дві дитинки з паралічем, це означає що 400 як мінімум інфікованих дітей, які цей вірус перенесли», – додала нардеп.

За міжнародними стандартами охорони здоров’я, це доволі великий сигнал про небезпеку. Про епідемію говорити зарано, однак спалах поліомієліту в Україні вже підтверджують європейські лабораторії.

«Україна стала однією з 5-ти країн світу, разом з Афганістаном, Пакистаном, Нігерією, де визнаний європейською лабораторією спалах поліомієліту. І це є небезпечним фактором для розповсюдження поліомієліту загалом. Для того, щоб був колективний імунітет і не було такого захворювання як поліомієліт, необхідно 95% щеплень», – наполягає Олег Мусій.

У свою чергу Богомолець наголошує: такого низького рівня вакцинації як зараз, Україна не пам’ятає. А тому і не дивно, що хвороба проявила себе. За її словами, відсоток вакцинованих дітей почав різко падати ще з 2009 року, тоді він становив 80%.

Медики кажуть: все через погану поінформованість батьків. Згідно з даними опитування ЮНІСЕФ та ВООЗ, 18% українських матерів вважають поліомієліт дуже небезпечним захворюванням, і тільки 27% знають про те, що він викликає параліч.

Без вакцинації – міжнародна ізоляція

Якщо Міністерство охорони здоров’я гальмуватиме щеплення, Європа обіцяє закрити двері для українців. Через спалах вірусу на Закарпатті у ВООЗ бояться небувалої епідемії в усьому світі. Тому Україна може опинитися у світовій ізоляції з перекритим кордоном.

«Якщо Україна не виконає програми, які пропонує ВООЗ і ЮНІСЕФ, вона отримає блокаду. Україну вже занесли до червоного переліку небезпечних по поліомієліту країн, наступним кроком буде обмежено в’їзд і виїзд з нашої країни», – резюмує голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я.

Тобто, аби виїхати з країни, доведеться надати довідку про проходження щеплення від поліомієліту, не вакцинованих до Європи не пускатимуть. Як бачимо проблема поліомієліту тепер не лише медична. Якщо світ оголосить Україні ізоляцію, параліч чекає і на економіку, і на євроінтеграцію.

Наталія Нестерова, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: