Маючи більшість у міській раді, Лисенко так і не зміг реалізувати системних змін – активіст

Читать на русском
Олександр Лисенко

У Олександра Лисенка була унікальна, як для Сум, можливість проводити системні зміни, адже він був міським головою і, навідміну від свого попередника, мав більшість у міській раді.

Про це у рамках спецпроекту «ОБРАНІ» розповів «Слову і Ділу» представник Сумського «Автомайдану» Єгор Губенко.

«Попередній міський голова працював в умовах, коли більшість була в БЮТу, а в ОДА були представники «Партії регіонів». У цього ж такого не було, але на жаль, навіть за таких умов, нічого системного так зроблено й не було», – відзначає активіст. І це – незважаючи на те, що питань, які потребують вирішення в Сумах, за словами Губенка, більше, ніж достатньо.

«Досить гостро в нашому місті стоїть проблема транспорту, адже в Сумах практично всі міські маршрути заполонили маршрутки. І, незважаючи на те, що цього року, навідміну від попередніх, у міському бюджеті була передбачена значна сума коштів на закупівлю нових тролейбусів, міська влада не змогла реалізувати навіть це, і просто-напросто, провалила 3 тендери із закупівлі тролейбусів», – наводить аргументи активіст.

За його інформацією, існував план закупівлі тролейбусів, але тендери були провалені. І хоча 2-3 тижні тому місто таки придбало 4 тролейбуси, все ж, на думку Губенка, це радше передвиборчий хід, аніж системна робота. Але і це ще не все.

Як мер Сум Олександр Лисенко виконував свої програмні обіцянки«Слово і Діло» в рамках спецпроекта «ОБРАНІ» вирішило показати, які з програмних обіцянок міського голови Сум Олександра Лисенка були втілені в життя, а які так і залишилися на папері.

«У нас є комунальне підприємство «Електроавтотранс», керівника якого призначає Сумська міська рада. Ним є пан Перчаков. Він же є й депутатом міської ради і саме ця людина зробила все для того, щоб ці тендери не відбулися. А Лисенко ще й переуклав контракт із ним – і тим самим визнав, що робота Перчакова – задовільна», – констатує представник громадськості.

Окремої уваги, за словами активіста, в Сумах заслуговує проблема з ЖЕКами, скандал довкола яких розгорівся в місті нещодавно.

«В Сумах за попереднього мера був створений такий великий ЖЕК – КП «Сумижитло». Але за фактом довкола нього почали будуватися схеми, що призвело до того, що підприємство не працювало і мало заборгованість. Але найцікавіше відбулося минулого тижня, коли під благими намірами щодо необхідності підготовки до зими виконком прийняв рішення й завів на ринок 5 нових-старих ЖЕКів, 4 з яких належать «регіоналам», – не без обурення констатує Губенко.

Не краща ситуація, за його словами, і з реакцією міської влади на пропозиції громадських активістів та волонтерів.

«У нас в Сумах були створені так звані ГрЕки – громадські експертні комісії, до яких входять громадські активісти, котрі працюють при кожній комісії міської ради. Практично кожен із цих ГрЕків надавав свої пропозиції щодо зміни системи роботи міської ради, виконкому. В тому числі – щодо прозорого формування бюджету. Було розроблене положення, згідно з яким, щоб не було сумісництва, депутат міської ради не міг займати посади директора комунального підприємства або ж працювати директором департаменту. Також пропонувалося зробити відкрите планування бюджету, відкрите витрачання бюджету, щоб кожен громадянин міста міг зайти на сайт і подивитися, куди пішли кошти... Оскільки у нас, наприклад, зараз роблять так звані «євродвори» (ремонт, облагородження території, вкладання плитки). Але є проблеми з реалізацією, адже, проаналізувавши вартість закупівель, ми побачили, що вартість матеріалів завищена приблизно на 30%. Крім того, незрозуміло і ніхто громаді не пояснює, чому це зроблено в цьому дворі, а не в іншому. І чому витрачати кошти на двори – це пріоритетніше, аніж, скажімо, на транспорт чи колектор або інші проблеми, які є в нас у місті», - говорить Губенко.

Однак усе це, в більшості своїй, за словами активіста, було спущено на гальмах, а такі питання, як виділення землі учасникам АТО, чим опікувалися громадські активісти, влада взагалі, складається враження, що ігнорує.

«Ми зверталися до мера, до всіх можливих відповідальних департаментів, але у підсумку з'ясувалося, що немає як такої черги, немає правил, за якими це виділення (землі учасникам АТО – ред.) відбувається. Більше того, попри те, що уже скоро мине майже 2 роки (з початку конфлікту на сході України – ред.), міська влада так і не виділила жодної ділянки учасникам АТО. І таких фактів можна наводити безліч», – резюмував Губенко.

В системі народного контролю «Слово і Діло» зафіксовано 76 обіцянок Олександра Лисенка, більшість із яких (а саме – 50) залишається в процесі виконання. При цьому, дотримати слова йому вдалося лише у 12 випадках, інша частина обіцянок (14) так і залишаються невиконаними.

Нагадуємо, що самостійно стежити за ходом подій і дізнаватися про попередні результати місцевої виборчої кампанії можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: