Військова база РФ біля кордону України: учбовий центр, плацдарм чи прикриття? Експерт

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Створення військової бази Росії поблизу кордону України, яка далеко від комунікацій і зони конфлікту, з урахуванням підготовки фахівців артилерії і танкових військ – серйозна загроза національній безпеці України.

Про це у коментарі «Слову і Ділу» розповів колишній офіцер місії ОБСЄ в Косово, голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, аналізуючи інформацію про те, що Росія будує велику військову базу біля кордону з Україною в районі міста Валуйки на 3500 солдатів і площею в 300 га. з метою підготовки артилеристів, сил протиповітряної оборони, танкістів.

«Для початку слід зазначити, що Валуйки – це залізничний вузол. База такого рівня на 3500 осіб – це може бути і навчальний центр, і центр для розміщення якоїсь військової частини. У будь-якому випадку появу такого об'єкта на відстані ближче, ніж 80 км від українського кордону, можна розглядати як загрозу нацбезпеці України. Не важливо, якого рівня цей об'єкт. При цьому не варто брати до уваги тільки бойовиків, тому що те, що ми зараз маємо – це дві дивізії, а поява такої бази вже говорить про те, що у найближчій перспективі РФ не планує знижувати градус напруженості та продовжує діяти своїми стандартними методами», – пояснює фахівець.

Грабський підкреслив, що російська військова база розміщується далеко від комунікацій, досить далеко від зони конфлікту, і можна розглядати питання про те, що це потенційна загроза для нас. «Чому йдеться про 50-80 км? Щоб за добу можна було вивести, розгорнутися і провести якусь операцію. Якщо мова йде про 25 км – то це вже пряма і явна небезпека», - переконаний експерт.

Російські війська проти ЗСУ: порівняння збройних сил на ДонбасіМаючи дані про кількість збройних сил російсько-терористичних військ і ЗСУ на Донбасі, «Слово і Діло» вирішило порівняти їх бойову міць.

«Зараз, якщо ми приймаємо концепцію того, що РФ розглядає рішення українського питання збройним шляхом, то, з урахуванням розгорнутих наших угруповань, сил і засобів, вони не можуть наступати із зони, яка знаходиться під їх контролем», – вважає Грабський.

На його думку, для проведення операції такого масштабу потрібне застосування іншого рівня командування і оперативне планування операцій, де окрім головного удару є ще й відволікаючі.

«З усіх точок зору будівництво такої бази на кордоні з Україною і те, що все робиться так демонстративно, може бути в тому числі й відволіканням уваги, щоб змусити українські підрозділи сконцентруватися на цьому напрямку. Це теж варіант», – додав фахівець.

Всі ці фактори можуть бути не тільки підтвердженням підготовки до широкомасштабних бойових дій, а й робитися для «відводу очей», резюмував Грабський.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов запевняє, що в разі активізації російських військ на сході України буде введено воєнний станСказано 14 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Нагадаємо, 2 вересня РНБО України схвалила і запропонувала для затвердження Президенту України проект нової редакції Воєнної доктрини, яка визначає Російську Федерацію військовим противником України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: