5 основних гравців на виборчому полі Полтави

Читать на русском

Якщо 2010 року на посаду мера претендували 12 кандидатів, то 2015-го їхня кількість зросте майже до 20. Реальних же кандидатів на посаду мера нині бачиться не більше 5. За даними різноманітних соцопитувань, вони йдуть практично ніс у ніс. Проте понад 30% полтавців ще не визначилися, кого підтримуватимуть на виборах, а значить, розклад сил може суттєво змінитися. Наразі ж серед фаворитів на посаду мера Полтави – Олександр Мамай, Андрій Матковський, Лев Жиденко, Олександр Удовіченко та Юрій Бублик.

У рамках спецпроекту «ОБРАНІ» головний редактор полтавської газети «Коло» обговорив головних фаворитів місцевих виборчих перегонів.

В рамках спецпроекту «ОБРАНІ» головний редактор полтавської газети «Коло» назвав головних фаворитів місцевих виборчих перегонів 2015 року.

Олександр Мамай – чинний мер Полтави.

2010 року він зробив ставку на виборців пенсійного віку та отримав понад 60% голосів полтавців. Проте до 2015 року його рейтинг упав майже у 6 разів. Наразі мер знову застосовує технологію, яка допомогла йому 5 років тому, – роздачу цукру пенсіонерам. Також очільник міста почав інтенсивно покращувати інфраструктуру – Полтаву «засипають» асфальтом, будують автобусні зупинки, діти шкільного віку отримали безкоштовні проїзні у тролейбусах. І хоча якість оновленого дорожнього покриття та цукру у продуктових наборах викликає багато запитань, рейтинг чинного мера поступово зростає.

В рамках спецпроекту «ОБРАНІ» головний редактор полтавської газети «Коло» назвав головних фаворитів місцевих виборчих перегонів 2015 року.

Андрій Матковський – міський голова Полтави 2006-2010 років.

Програвши 5 років тому на виборах Олександру Мамаю, він не втратив надії повернутися до влади й двічі безуспішно спробував себе на виборах до Верховної Ради. Нинішня, вже четверта спроба повернутися до влади проходить під гаслом «Я був кращим мером, ніж Мамай». Андрій Матковський нагадує потенційним виборцям про свої здобутки та критикує чинного мера. Цільова аудиторія екс-мера – студенти. Окрім фактично стовідсоткової впізнаваності, на боці Матковського – значний медіаресурс, а саме: декілька телеканалів та газета. Також на боці Андрія Матковського грає донька нині покійного першого мера Анатолія Кукоби, який понад 15 років керував містом. Існує версія, що Андрій Матковський має стабільне ядро своїх прихильників, яке складає трохи більше 10%Э, чого йому може цілком вистачити, щоб прийти до влади – у разі, якщо технічні кандидати «розтягнуть» голоси його основних опонентів.

В рамках спецпроекту «ОБРАНІ» головний редактор полтавської газети «Коло» назвав головних фаворитів місцевих виборчих перегонів 2015 року.

Лев Жиденко – підприємець і депутат Полтавської обласної ради.

Вперше він гучно заявив про себе у січні 2015 року, створивши громадську платформу «Нова Полтава». Його риторика побудована переважно на європейському досвіді в управлінні містом. Кандидат робить ставку на тих, хто хоче оновлення влади. Наймасштабнішою акцією «Нової Полтави» стало проведення у Полтаві загальноміського суботника – Толоки. Участь у ньому взяли близько 20 тисяч мешканців міста. Попри сарказм опонентів щодо зеленої фарби, якою тоді фарбували паркани, дитячі майданчики та двері під’їздів, полтавці схвально поставилися до ініціативи.

В рамках спецпроекту «ОБРАНІ» головний редактор полтавської газети «Коло» назвав головних фаворитів місцевих виборчих перегонів 2015 року.

Юрій Бублик – народний депутат України.

Сьогоднішня заява нардепа Юрія Бублика про участь у виборах мера Полтави стала для багатьох несподіванкою та значно змінила розстановку політичних сил. Попри падіння рейтингу партії «Свобода», з якою нерозривно пов’язаний кандидат у мери, авторитет Юрія Бублика у Полтаві досить високий. Юрій Бублик позиціонує себе як добрий господарник – у нардепи він прийшов із крісла сільського голови Ковалівки. Чи повірять полтавці, що сільський голова зможе впоратися із Полтавою, покажуть час і нові акції партії «Свобода». Юрій Бублик заявив, що головними своїми опонентами вважає Олександра Мамая та Андрія Матковського, проте однозначно гратиме на електоральному полі та забиратиме голоси у Льва Жиденка.

В рамках спецпроекту «ОБРАНІ» головний редактор полтавської газети «Коло» назвав головних фаворитів місцевих виборчих перегонів 2015 року.

Олександр Удовіченко – екс-губернатор Полтавської області

Його участь у виборах поки залишається поки інтригою. Але попри свою тривалу приналежність до «Партії Регіонів», слід відзначити, що екс-губернатор має достатньо позитивну репутацію у місті. Наразі у Полтаві «сині» трансформувалися у партію «Рідне місто, рідний край». Новостворена партія проводить загальноміський праймеріз на предмет, кого з «екс-регіоналів» полтавці бажають побачити кандидатом у мери Полтави. А тому, якщо Олександр Удовіченко таки з’явиться у списку кандидатів у мери Полтави, вочевидь, він забере голоси саме в «екс-регіонала» Олександра Мамая та Андрія Матковського.

Залишається поки інтригою й те, кого з кандидатів підтримає пропрезидентська партія. І хоча поки основна маса політологів та журналістів розходиться у власних думках та прогнозах щодо відповідної персони, у Полтаві повним ходом працюють технічні кандидати, які активно поливають брудом опонентів свого керівника. Відтак, не складно здогадатись, що хоча й з різнобарвністю кандидатів на цих виборах у місті буде все гаразд, з чистотою та коректністю їх виборчих кампаній однозначно виникатимуть запитання.

Нагадаємо, що самостійно стежити за ходом подій та дізнаватися про попередні результати місцевої виборчої кампанії можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

Спеціально для «Слово і Діло», головний редактор полтавської газети «Коло» Тетяна Цирюльник

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: