На українців цієї зими очікують відключення, аварії та технічні збої — експерт

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Кабінет міністрів України провалив підготовку до опалювального сезону, а відповідальних за це немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев, аналізуючи рівень підготовки до майбутнього опалювального сезону.

«Кабінет міністрів провалив підготовку до опалювального сезону 2015-2016 років, оскільки згадав про неї тільки наприкінці літа. У зв'язку з цим будуть аварії та технічні збої. Станом на сьогодні не визначені джерела надходження вугілля й газу, необхідні для нормальної підготовки до зими. Дефіцит, за попередніми оцінками, становить 7 млн тонн вугілля і 8 млрд кубометрів газу. У разі, якщо джерела не знайдуться, Україні загрожує дефіцит електроенергії в розмірі 5 ГВт на добу», — розповідає експерт.

Крім того, на його думку, ситуація ускладнюється і тим, що обладнання енергетичних розподільних компаній зношене більш ніж на 70%, а деяких — до 80% і вище.

«За таких умов зниження температури теплоносіїв нижче технологічного мінімуму може призвести до виходу цілих систем з ладу, а припинення поставок вугілля чи газу на українські ТЕС – до розпаду єдиної енергосистеми України на окремі енергетичні острови. При цьому, за провал підготовки до опалювального сезону фактично ніхто не несе відповідальності, незважаючи на численні переконування чиновників у протилежному. Та й жодною політичною відповідальністю не можна буде компенсувати відключення, зниження температури в будинках і відсутність газу для забезпечення потреб населення і промисловості», — пояснює Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що український уряд має достатньо ресурсів для успішного проходження опалювального сезону.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: