Звільнений Лікарчук розповів про мільярдні схеми заробітку на митниці

Читать на русском
Через корупційну складову на митниці Державний бюджет недоотримує від 3 до 9 мільярдів гривень.
Костянтин ЛікарчукФото: РБК-Україна

Звільнений заступник глави ДФС з питань митної справи Костянтин Лікарчук заявив, що через корупційну складову на митниці Державний бюджет недоотримує від 3 до 9 мільярдів гривень.

Про це він розповів у інтерв'ю «Лівому берегу», пише «Слово і Діло».

«Існують різні оцінки. 20-30% – це консервативні оцінки. Хоча це може бути і 50% від загальних надходжень до Бюджету. Грубо кажучи, це може бути і 3 млрд гривень, а може бути і 9 млрд гривень на місяць», – повідомив Лікарчук.

Перший варіант заробітку на митниці – схема, в якій існує можливість здійснювати митне очищення товарів за різними тарифами на різних митницях, говорить чиновник. Також є схеми, які за документами простежити неможливо або дуже складно.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк запевнив, що на митниці буде впроваджений єдиний стандарт і ціна розмитнення товарів по всій УкраїніСказано 6 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Як, наприклад, через західний кордон йде товар «бусами». За моєю інформацією, за останні два тижні пішов цілий потік цих «бусів». Це чорний кеш, який можна порахувати, тільки якщо звіритися з даними на тому боці кордону. За статистикою, 60-70% цих «бусів» – це буде контрабанда. Множимо ці 60-70% на 250-350 євро – хабар, який платить кожен «бус», і отримуємо кількість чорного кешу, який там утворився», – розповів екс-заступник голови ДФС.

За словами Лікарчука, на даний момент позаштатний радник глави Фіскальної служби Геннадій Романенко «має деякі неформальні повноваження у частині митниці», і за ним «стоять багато людей, у тому числі й Калетник (екс-керівник митниці за часів Януковича)». Лікарчук вважає, що таким неформальним каналом впливу на митницю бізнесмени вирішують власні проблеми, у тому числі обходять закон.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: