Розпад коаліції: скоріш за все, в Україні будуть парламентські перевибори – експерт

Читать на русском
Петро Порошенко

Якщо прослідкувати за результами голосувань, то коаліції з багатьох питань вже давно не існує.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог Тарас Загородній, аналізуючи заяву Президента України на засіданні Кабміну про те, що інші варіанти коаліції, крім наявної, не розглядаються навіть теоретично.

«Заяви можна робити будь-які, але по суті коаліція вже змінила свій формат. В першу чергу, через ту ж політику Адміністрації Президента, яку вона проводить щодо парламенту. Хоча би згадати злиття «БПП» та «УДАРу». Фактично, якщо говорити за формальними ознаками, коаліцію створювали декілька партій: «БПП», «НФ», «Радикальна партія», «Самопоміч» та «Батьківщина». А в даному разі, коли одна партія поглинає іншу, – це вже змінений формат коаліції. Тому що з'являється новий центр управління, нові люди. Крім того, відомо про вихід Ляшка з коаліції», – аналізує експерт.

Новий коаліційний пасьянс: у кого на руках козирі?На думку співзасновника громадського руху «ЧЕСНО» Віктора Тарана, де-факто коаліції вже не існує, і не стало її саме після голосування за зміни до Конституції.

На його думку, якщо прослідкувати за результатами голосувань, то коаліції з багатьох питань вже давно не існує. Десь із середини літа не було можливості отримати навіть 226 голосів.

«Високою є ймовірність розпаду цієї коаліції, тому що ніхто не захоче брати на себе відповідальність за те, що відбувається в економічній площині. Скоріш за все, в Україні відбудуться парламентські перевибори, тому що важко уявити наступний формат коаліції. Наприклад, якби «БПП» створив коаліцію з «Опоблоком» та «Відродженням», це було б вигідно «Опозиційному блоку». У такій ситуації перевибори були б неминучими, тому що багато хто не зрозумів би цього та протестував», – вважає Тарас Загородній.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко запевнив, що іншої коаліції не будеСказано 13 травня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Зазначимо, що сьогодні, нардеп від «БПП» Вадим Денисенко заявив, що фракції «Самопомочі» та «Батьківщини» придумали план розвалу коаліції. Як відомо, раніше лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко оголосив про вихід з коаліції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: