Якщо МВФ змінить статус російського боргу, співпраця з кредиторами припиниться — експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

МВФ може продовжувати співпрацю з країнами, які допустили дефолт за приватним боргом, але не за офіційним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи повідомлення про те, що статус російського боргу визначить рада директорів МВФ.

«Формально цей борг, який РФ надала Україні в 2013 році, був оформлений як приватний борг, як випуск облігацій зовнішньої державної позики, тобто так само, як оформлені інші наші борги з кредиторами. Відповідно, формально він входить до 18 мільярдів, про які ми домовилися з більшістю кредиторів щодо їх реструктуризації. РФ наполягає, що цей борг ніколи не коригувався на торгівельних майданчиках і має вважатись не приватним, а офіційним», — розповідає аналітик.

Україна не повинна платити жодних боргів агресору – експертЕкономіст пояснив, чому Україна не повинна віддавати борги РФ

Як пояснив експерт, різниця в статусі офіційного та приватного боргу в наступному: МВФ може продовжувати співпрацю з країнами, які допустили дефолт за приватним боргом, але не за офіційним.

«Відповідно, якщо МВФ вирішить перевести борг з приватного в статус офіційного, то це ставить питання, як нам далі діяти. РФ не погодиться вважати цей борг приватним і отримувати лише відсоток за ним. Зараз все залежить від самого МВФ. У 2013 році МВФ у внутрішніх розпорядженнях вже розглядав варіант, щоб навіть у разі дефолту за офіційним боргом не припиняти комунікацію з такою країною, але як буде зараз — важко спрогнозувати», — вважає спеціаліст.

На його переконання, однозначним є те, що Росія не стане приєднуватися до переговорів, але це питання вже не економічного характеру, а політичного.

Яресько обіцяє реструктуризувати держборгСказано 25 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Зазначимо, що раніше Президент України Петро Порошенко заявляв, що вважає кредит у 3 млрд доларів хабарем Януковичу від Кремля. Нещодавно Президент повідомив, що цей борг має бути реструктуризований так само, як і борги України перед кредиторами МВФ.

Нагадаємо, що борг у 3 млрд доларів Україна має погасити до кінця 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: