Політолог: особливий статус Донбасу цілком виправданий

Читать на русском
Професор Донецького університету Володимир Кипень пояснив, навіщо Україні потрібен особливий порядок самоврядування на Донбасі.
Фото: donbass.ua

На думку професора Донецького національного університету Володимира Кипеня, особливий порядок самоврядування в окремих районах Донбасу – необхідність для України.

За словами Кипеня, він потрібен для відновлення порядку в регіоні після встановлення там української влади, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Новини Донбасу».

«Чи потрібно забезпечити такі особливості самоврядування в цих районах? На мою думку, безумовно. Після звільнення цих територій і встановлення там українських законів та української влади, знадобиться особливий період, який дасть можливість цілковито забезпечити контроль цих територій. Не думаю, що у когось будуть сумніви, що до тих районів, які вже другий рік перебувають під контролем бойовиків, буде необхідний особливий підхід», – розповів викладач Донецького університету, котрий нині функціонує у Вінниці.

Нова Конституція та вибори на Донбасі. Очікування та ризикиЧи варто чекати українцям амністії сепаратистів? Чи не станеться у зв'язку з цим узаконення статусу донецьких та луганських сепаратистів? Реальність таких побоювань ми обговорили з регіональним аналітиком «Слова і Діла» Сергієм Міхальковим.

Що ж до своєчасності змін у виборчому законодавстві в контексті Донбасу, то, на переконання Кипеня, вони достатньо суперечливі. «Залишається питання пристосованості цього закону на територіях, які підконтрольні українській законній владі в Донецькій і Луганській областях. Ви знаєте, що до цього часу не визначено низку позицій, де вони проходитимуть і де неможливо гарантувати безпеку», – додав професор.

Нагадаємо, 31 серпня Верховна Рада ухвалила в першому читанні зміни до Конституції України в частині децентралізації влади та закріпила в Основному Законі посилання на закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донеччини та Луганщини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: