З 2016 року запровадять єдину податкову звітність

Читать на русском
Міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, що з 1 січня 2016 року буде запроваджена єдина податкова звітність.

Міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, що з 1 січня 2016 року буде запроваджена єдина податкова звітність.

Про це вона повідомила на брифінгу, передає «Слово і Діло».

«Також ми пропонуємо вже з 1 січня 2016 року запровадити єдину податкову звітність з ПДФО (прибутковий податок) і ЄСВ (єдиний соціальний внесок), що значно спростить сплату цього податку», – заявила вона.

Також, міністр фінансів запропонувала встановити однакові ставки податку на доходи фізичних осіб та ЄСВ на рівні 20%. За її словами, незважаючи на формальне збільшення ПДФО, дуже велика частина населення, яка сьогодні платить цей податок за ставкою 15%, насправді матиме фіктивну ставку податку на зарплату зменшену.

Яресько порівняла чинний Податковий кодекс з радянськими «Жигулями»Яресько каже, що податкову культуру в Україні необхідно підвищувати не один рік, тому наша країна не може базувати податкову політику за принципами Америки, Словаччини чи Естонії.

«Дозвольте мені пояснити. Сьогодні працівник зі своєї зарплати 15 чи 20% ПДФО платить, 3,6 % ЄСВ, від себе – не від роботодавця, і 1,5 % – військовий збір. Ми пропонуємо ліквідувати ставку 3,6% ЄСВ, тобто лишити тільки ці 20%, що платить роботодавець», – пояснила Яресько.

За її словами, цей крок значно зменшує тягар адміністрування цього податку (ПДФО+ЄСВ). Також Яресько повідомила, що в їх пропозиції одна мінімальна заробітна платня не оподаткована.

«Мінімальна зарплата буде 1380 гривень на місяць. ПДФО не буде сплачуватись за цими 1380 гривень. Оподаткованню підлягає наступна гривня, наступні десять, наступні сто, наступна тисяча, але перші 1380 не оподатковуються. Це називається соціальна пільга», – заявила міністр.

Крім того, Яресько повідомила, що ефективне навантаження на заробітну платню зменшується. За її словами, навіть з урахуванням встановлення єдиної ставки ПДФО в 20% реального збільшення оподаткування зарплати не відбудеться, а навпаки – громадяни отримають більше грошей, а бізнес сплатить значно менше податків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: