Які фатальні помилки Кремля на Донбасі? Експерт

Читать на русском

Військовий експерт пояснив, яких фатальних помилок припустилася Російська Федерація у війні проти України.

Аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач переконаний, що у своїй агресії проти України Росія припустилася двох фатальних помилок.

Про це пише «Слово і Діло», з посиланням на «Обозреватель».

«Метою дій та активності російського керівництва було поставити Україну під свій власний контроль. Справа не тільки в тому, щоб зірвати Угоду про асоціацію, а справа в тому, щоб поставити українські правлячі еліти під надійний контроль. Для цього не гребували жодними засобами – справа дійшла навіть до війни», – міркує експерт.

Але чому Кремлю за досить довгий період часу так і не вдалося досягти цієї мети? Вони ж усе роблять послідовно. Завдають воєнної поразки й сідають за стіл переговорів. Не виходить – тоді знову йдуть у наступ. Цієї осені, можливо, буде й третій наступ.

«Це називається тактика з примусу до миру, як там заведено вважати. Але вона зовсім не виправдалася через дві ключові помилки тих людей, які приймають стратегічні рішення. Перша полягає в наступному: люди, які приймають стратегічні рішення в Росії, виходять з невірного уявлення про Україну – вони вірять, що українці та росіяни – це один народ. І вони думають, що реакція буде такою ж, як у них. Вони дійсно в це вірять», – пояснює Горбач.

На його думку, вже зараз ситуація для росіян набагато гірше, ніж була 1,5 роки тому.

«У їхні погрози мало хто вірить. Складність цього конфлікту, перетин різних інтересів, санкції, ціни на нафту, економічний спад, ставлення Заходу, –все говорить про те, що це матиме таку ціну для Росії, яку вона просто не переживе», – вважає Володимир Горбач.

Аналітик переконаний, що другою фатальною помилкою для Кремля став неправильний розрахунок внутрішніх ресурсів, насамперед економічних.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк заявив, що Україна подасть позови проти РФ про відшкодування збитків, завданих воєнними діямиСказано 3 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Був розрахунок на швидку операцію, як у Криму, на стрімкий розвал України, тому що вони собі уявляли, що Україна – це державний апарат і більше нічого. А виявилося, що Україна – це окрема нація, здатна на самоорганізацію, опір, усвідомлення своїх власних інтересів і з власною стратегією», – резюмував Горбач.

Нагадаємо, ще на початку вересня 2014 року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк говорив, що війна на Донбасі дуже дорого коштує країні: кожен день війни глава уряду оцінив у 80 млн гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: