Ляшко і референдум: піар напередодні виборів

Читать на русском
Лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко запропонував винести питання про особливий статус Донбасу на всеукраїнський референдум.

Лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко на тлі останніх подій з ухваленням у першому читанні законопроекту про децентралізацію, вирішив виступити з пропозицією провести всеукраїнський референдум. Так, політик пропонує народу визначити долю особливого статусу Донбасу. Ініціатива в цілому похвальна, якби не одне «але».

Болісне питання

Децентралізація в частині надання особливого статусу багатостраждальному Донбасу – складне і болісне питання для українського суспільства. З одного боку, автономія регіонів допоможе вирішити соціально-культурний конфлікт, з іншого – передасть важливий регіон, за який було пролито стільки крові, під владу терористів.

Але законопроект про децентралізацію все ж був ухвалений, причому з відчутним запасом. Свої голоси за нього віддали 265 із 226 необхідних депутатів, після чого дехто з них був виключений із фракцій. Так, постраждали нардепи з «Самопомочі» – за те, що пішли проти рішення фракції. При цьому похитнулась єдність коаліції в принципі. Три фракції коаліційної угоди відмовилися підтримувати президентські зміни до Конституції. А глава «радикалів» Олег Ляшко і взагалі заявив, що фракція виходить з парламентської більшості й переходить в опозицію до чинної влади через голосування за законопроект про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації.

В передчутті диктатури: скринька Пандори, яку відкрила «Свобода»Трагічні події біля будівлі Верховної Ради в день голосування за зміни до Конституції викривають нову неприємну політичну реальність: політики заради рейтингів здатні піти навіть на теракти та вбивства в самісінькому центрі столиці.

Суспільство на ухвалення документа відреагувало ще більш критично. В результаті зіткнень під Верховною Радою після голосування постраждало більше 140 осіб, троє загинули.

Те саме «але»

По суті ті, хто голосував за скандальний законопроект, втратили певний відсоток підтримки електорату. Але напередодні майбутніх виборів до місцевих рад (і цілком можливо – позачергових виборів до парламенту) підібрати «обурених» мало хто погребував би. Першими встигли зробити це в «Радикальній партії Олега Ляшка».

«Ми як опозиція пропонуємо, вимагаємо від влади винести питання про особливий статус Донбасу на всеукраїнський референдум. Нехай народ, а не продажні політики, вирішує долю країни», – заявив Ляшко в середу, 2 вересня, у сесійній залі Верховної Ради.

Таку пропозицію політик робив і раніше. Наприклад, 17 липня, відразу ж після представлення в Раді вже відомого документа політик написав у себе в Facebook, що «РПЛ» виступає за проведення референдуму щодо статусу Донбасу. «Продажні і слабкі політики не мають права вирішувати долю і майбутнє України. Тільки український народ! Тому «Радикальна партія» пропонує Президенту та уряду провести у вересні всеукраїнський референдум щодо статусу Донбасу. І тільки за результатами референдуму голосувати зміни до Конституції», – зазначив депутат.

При цьому жодного кроку або пропозиції ані «Радикальна партія», ані сам Олег Ляшко не зробили. На сайті Верховної Ради можна переконатися, що із зареєстрованих парламентом – тільки два проекти закону відповідають цій темі. Перший – №2145а «Про Всеукраїнський референдум», внесений у червні депутатським пулом з «БПП», «Народного фронту», «Батьківщини» та «Самопомочі». Другий – №2535 «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою» вийшов з-під пера нардепів «Опозиційного блоку». То про які ж пропозиції та вимоги каже Ляшко?

Нова Конституція та вибори на Донбасі. Очікування та ризикиЧи варто чекати українцям амністії сепаратистів? Чи не станеться у зв'язку з цим узаконення статусу донецьких та луганських сепаратистів? Реальність таких побоювань ми обговорили з регіональним аналітиком «Слова і Діла» Сергієм Міхальковим.

Є й ще один аргумент на користь припущення щодо піару політичної сили. Політик і депутати його партії вже обіцяли щось подібне у своїй передвиборчій програмі. Майже рік тому тоді ще кандидат у депутати Олег Ляшко запевнив, що місцеві громади отримають право проводити референдуми для вирішення важливих питань. Але й серед законопроектів з місцевих референдумів немає жодного, поданого депутатами «РПЛ».

Існує ще й третій аргумент. Всеукраїнський референдум має проводитися лише на всій території України. А це значить – і в Криму, і на Донбасі. І Олег Ляшко точно знає про це.

Про те, що заява політика про проведення референдуму щодо статусу Донбасу – піар, говорять і експерти. «Проводити такий референдум недоцільно. Питання цілісності – одне з тих, яке не можна виносити на референдум. Тут більше популізм і політиканство, тому що це питання нашої дипломатичної гри із Заходом і Росією. По суті, заява Ляшка є популістською. Він чудово розуміє попит на таких радикалів: серед молоді більше 20% безробітних, і вони хочуть «швидких і легких» змін. Він хоче зайняти унікальну нішу опозиції проєвропейської. Це може бути як провалом для нього, так і ні. Складно прогнозувати, багато залежить від дій влади та радикальної опозиції», – розповів «Слову і Ділу» Олексій Голобуцький.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: