Мораторій на податки впроваджено через докори та скарги бізнесу – експерт

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Доцільніше просто заборонити запроваджувати нові податки та збільшувати ставки наявних.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, аналізуючи інформацію про те, що в Україні запровадять трирічний мораторій на зміни Податкового кодексу.

Яресько порівняла чинний Податковий кодекс з радянськими «Жигулями»Яресько каже, що податкову культуру в Україні необхідно підвищувати не один рік, тому наша країна не може базувати податкову політику за принципами Америки, Словаччини чи Естонії.

«Багато нарікань було у бізнесу з приводу того, що Податкове законодавство змінюється в Україні надто часто, й через це важко спланувати свої подальші кошти, грошові потоки та діяльність взагалі. Часто на певний момент якийсь вид бізнесу не оподатковується, а за рік сфера, в якій підприємства працювали, починає оподатковуватись, що погіршує умови ведення бізнесу», – пояснює експерт.

Саме тому, за його словами, зараз Мінфін анонсує зміни, маючи на меті те, що 3 роки Податковий кодекс не буде змінюватися і це допоможе бізнесу.

«Зараз ми приймаємо комплексну податкову систему, в якій буде визначено певні податки й потім нічого не міняємо. Але навряд чи це вдасться втілювати в реальності. Завжди будуть нюанси, які потрібно буде правити. Цей мораторій слід було б розглядати в контексті того, що не можна протягом певного періоду розширювати податки, запроваджувати нові чи збільшувати наявні ставки. Загальний мораторій не зовсім доречний», - розповідає Несходовський.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк планує в 2015 р. прийняти нову редакцію Податкового кодексуСказано 29 квітня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Як відомо, за словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, у 2015 році уряд має затвердити нову редакцію Податкового кодексу України.

Зазначимо, що раніше міністр фінансів України Наталія Яресько зазначила, що Україні потрібна власна податкова модель, яка відповідатиме нашим реаліям. Яресько також порівняла чинний Податковий кодекс з радянськими «Жигулями», а той, який пропонує її міністерство, – з «Мерседесом».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: