Ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС: які країни гальмують процес?

Читать на русском

22 країни-члена Європейського Союзу вже ратифікували Угоду про асоціацію з Україною, в 4-х – її вже підтримала одна з палат парламенту, і лише в Греції та на Кіпрі геть не поспішають пов'язувати себе з Україною.

Більшість країн-членів Євросоюзу (а саме – 22) вже завершили процес ратифікації Угоди про асоціацію з Україною. 4 країни ухвалили відповідний пакет рішень лише в нижній палаті парламенту, і лише 2 – Греція та Кіпр – не поспішають цього робити. Зокрема, як повідомив міністр закордонних справ Украни Павло Клімкін, Афіни наразі розв'язують власні внутрішні проблеми, тож до питання асоціації з Україною, скоріш за все, повернуться після парламентських виборів у Греції. Що стосується Кіпру, де також цей процес затягнувся, то, за словами очільника зовнішньополітичного відомства, кіпріоти чекають на ухвалення українською Верховною Радою змін до Конституції України.

Складна ситуація з ратифікацією і в Італії, де противником асоціації з Україною виступає партія колишнього прем'єра Сильвіо Берлусконі Forza Italia, а також у Чехії, де місцеві комуністи постійно саботують винесення цього питання на порядок денний роботи парламенту. У Нідерландах же це питання взагалі вирішили голосувати на загальнодержавному референдумі: тільки у разі, якщо голландці підтримають ідею Угоди про асоціацію з Україною, місцевий парламент зможе її повністю ратифікувати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: