Єдиний податок на зарплату може призвести до «діри» в Пенсійному фонді – експерт

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Уряд вирішив зменшити тиск на фонд заробітної плати та боротися з тіньовим бізнесом за грузинським методом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Борис Кушнірук, аналізуючи доцільність об'єднання податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску та військового збору в єдиний податок на зарплату.

«У даній ситуації є загроза величезної «діри» в Пенсійному фонді, і в будь-якому разі постане питання про розподіл суми між солідарною пенсійною системою, виплатою пенсій і місцевими бюджетами. Ці кошти надходили лише до місцевих бюджетів і окремо було джерело для ПФ. Правильним є бажання зменшити тиск на заробітні плати, але функціонал має бути розділений», – розповідає експерт.

Насправді, за словами спеціаліста, свого часу на такий крок пішла Грузія, а зараз ми намагаємось це повторити. Певний позитив присутній, тому що метою є зменшення тиску на фонд заробітної плати.

«Питання в тому, які джерела покриття дефіциту, тому що у нас же Пенсійний фонд – це майже другий Держбюджет, і невідомо, з якого джерела його покриватимуть. У Грузії була така ситуація, що у них фактично не було пенсійного забезпечення, й була спроба налагодити це на солідарному рівні. У нас є необхідність детінізації бізнесу, але тут питання покриття дефіциту в ПФ на рівні простої математики. Якщо це буде дискредитовано, то повернутися до нормальної системи буде складно», – аналізує економіст.

Слід відзначити, що 13 серпня 2015 року міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус пообіцяв знизити ставки податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального податку з сукупного рівня 70% до мінімум 30%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: