Яресько порівняла чинний Податковий кодекс з радянськими «Жигулями»

Читать на русском
Яресько каже, що податкову культуру в Україні необхідно підвищувати не один рік, тому наша країна не може базувати податкову політику за принципами Америки, Словаччини чи Естонії.
Наталія ЯреськоФото: ФОКУС

Податкову культуру в Україні необхідно підвищувати не один рік, тому наша країна не може базувати податкову політику за принципами Америки, Словаччини чи Естонії.

Про це в інтерв'ю «РБК-Україна» сказала міністр фінансів України Наталія Яресько, повідомляє «Слово і Діло».

За її словами, Україні потрібна власна податкова модель, яка буде відповідати нашим реаліям. «Нам потрібно детінізувати економіку та перейти від статусу фізособи до юрособи. Крім того, ми не в змозі зараз об'єднати два податки – ЄСВ та ПДФО, поки немає пенсійної реформи, різні бази даних. Але ми пропонуємо їх об'єднати в 2018 році та запропонувати єдину ставку – 20%», – повідомила глава Мінфіну.

Яресько також порівняла чинний Податковий кодекс з радянськими «Жигулями», а той, який пропонує її міністерство – з «Мерседесом».

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк планує в 2015 р. прийняти нову редакцію Податкового кодексуСказано 29 квітня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Людина є власником «Жигулів», вони весь час виходить з ладу, але господар знає як їх ремонтувати. І ось коли йому купили «Мерседес», він не хоче пересідати на нього, бо не знає, як його ремонтувати. Але «Мерседес» же новий, він не буде виходити з ладу. Так чому ми хочемо сидіти в старих «Жигулях»? Тільки тому що ми їх краще знаємо, нам у них комфортно», – метафорично провела паралелі Яресько.

Водночас вона визнала, що збиток від нової податкової моделі складе близько 30 млрд гривень. Шоправда, Яресько сподівається, що такий ефект не буде тривалим, і вже за рік «ми вийдемо на плюс і детінізацію». «Подивимося, як ми виживемо в 2016 році», – додала міністр.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: