На держзакупівлях Україна втрачає 50 млрд грн щорічно

Читать на русском
Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус заявив, що Україна на державних закупівлях щороку втрачає 20% від загальної суми.
Фото: Радіо Свобода

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус заявив, що Україна на державних закупівлях щороку втрачає 20% від загальної суми.

Про це він написав у своєму блозі, передає «Слово і Діло».

«Державні закупівлі в Україні – це 250 млрд грн щороку. Ми вважаємо, що 10% втрачається через корупцію, а ще 10% – через неефективні закупівлі», – написав міністр.

За словами Абромавичуса, запроваджена електронна система державних закупівель ProZorro, до якої підключено більшість міністерств і державних компаній, допоможе заощадити 50 млрд грн.

«Хоча справді великих закупівель у системі поки мало, але заощадження для Державного бюджету в розмірі сотень мільйонів гривень вже є», – наголосив він.

Крім того, міністр зауважив, що для того, щоб уся система запрацювала, потрібно лише 2 законопроекти, один з яких вже подано до Верховної Ради, а ще один буде поданий у жовтні.

Також не забув Абромавичус і про «Укрнафту». Як стверджує міністр, для «Укрнафти» було скасовано 15% дисконту з продажу нафти українського видобутку. Для порівняння: за старою ціною на нафту, тобто по 100 дол. за барель, це було 100 млн дол. на рік, які йшли до кишені конкретним фізичним особам. Зараз же ці гроші залишаються повністю у державній компанії «Укрнафта».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: