Штучна реєстрація підприємств: що відбувається з бізнесом в зоні АТО? Фахівець

Читать на русском
Айварас Абромавичус

Своїми діями уряд створює прецедент, який призведе до масового шахрайства зі сплатою ПДВ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла гендиректор аудиторської фірми «Капітал Плюс» Тетяна Шевцова, аналізуючи інформацію про те, що Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді скасувати реєстрацію платників ПДВ в зоні АТО.

«На сьогоднішній день з ПДВ потрібно вирішувати глобальні питання щодо введення спецрахунків. Ситуація така, що взагалі скоро бізнесу не залишиться. В ручному режимі за місцезнаходженням скасовується реєстрація платників податку, і це означає не лише наслідки щодо податкової декларації, яка має бути подана, а наслідки щодо реєстраційних сум», – розповідає Тетяна Шевцова.

За словами спеціаліста, держава декларує, що вже другий місяць збирає ПДВ у великих розмірах, але це не збирання податку, а крадіжка в бізнесу цих коштів. ПДВ-рахунки не працюють і бізнес потерпає. Це катастрофа, яка створюється по всій країні, а не тільки в зоні АТО.

«Існує безліч підприємств, які, наприклад, працюють у Києві, а зареєстровані в зоні АТО. Але на сьогодні багато підприємств, які були зареєстровані в Києві та інших містах, перереєстровуються в зону АТО», – розмірковує фахівець.

На її думку, хтось штучно реєструється в зоні АТО, хтось із зони АТО перевів бізнес до Києва, але залишається платником податку в зоні АТО.

«Можливо, слід висувати інші умови, щоб кошти сплачували за місцем фактичного перебування», – припускає Тетяна Шевцова.

Нагадаємо, Міністерство фінансів запропонувало скасувати реєстрацію платників податку на додану вартість (ПДВ) на тимчасово окупованій території на період проведення антитерористичної операції.

Також планується, що анулювання реєстрації платника ПДВ здійснюватиметься за заявою платника податку або за самостійним рішенням органу контролю.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: