Всі роки діяльності Кернеса Харків був полігоном для розправи з опонентами – активіст

Читать на русском
Геннадій Кернес

Інфраструктура міського електротранспорту у Харкові скоротилась, зменшилась кількість маршрутів, кількість депо, рухомого складу, а сходження з рейок трамваїв, що ще 5 років тому відбувалося один раз на місяць, містяни мають шанс спостерігати ледь не щодня.

Про це в коментарі у рамках спецпроекту «ОБРАНІ» розповів харківський громадський активіст Дмитро Булах, відповідаючи на запитання щодо власних оцінок за підсумками п'яти років діяльності міського голови Харкова Геннадія Кернеса.

«Діяльність Кернеса на посаді Харківського міського голови характеризується певним застоєм у розвитку міста. Більше того, у часи прем'єрства та президентства Віктора Януковича Харків слугував певним полігоном для апробації технологій розправи з опонентами. Зокрема, таке явище, як «тітушки», з'явилося у місті ще в далекому 2006 році. Саме в Харкові систематично здійснювалися напади на політичних супротивників чинного міського голови (і його колеги Михайла Добкіна), в яких брав участь навіть сам Кернес. Саме в Харкові вперше використали «політичну зеленку», і не дивно, що саме Харків був обраний містом, де відбувала покарання Юлія Тимошенко», – говорить активіст.

Геннадій Кернес та його здобутки: обіцянки харківського мера в цифрах«Слово і Діло» проаналізувало стан виконання найбільш вагомих обіцянок міського голови Харкова Геннадія Кернеса в рамках проекту «ОБРАНІ».

Щодо міського господарства, то тут, за словами Булаха, потрібно відзначити певний менеджерський талант чинного міського голови. У місті стало значною мірою чистіше, зросла кількість дитячих майданчиків, лавок, відзначає активіст.

Разом з тим, за словами Булаха, міська інфраструктура, на жаль, продовжує деградувати.

«Найбільш яскраво це відобразилося на міському електротранспорті – інфраструктура електротранспорту скоротилася, зменшилася кількість маршрутів, скоротилася кількість депо, рухомого складу. На сьогодні у місті майже щоденно відбувається сходження з рейок трамваїв, що ще 5 років тому відбувалося один раз на місяць. Публічний простір Харкова також постраждав через волюнтаристські рішення міського голови і фактичну відсутність головного архітектора міста», – ділиться власними спостереженнями активіст.

Крім того, за словами Булаха, характерною рисою керівництва Кернеса у місті можна також назвати істотний рівень закритості, а як наслідок – корупційності влади.

«Майже всі перелічені мною успіхи у забезпеченні чистоти та благоустрою здійснюються через непрозорі схеми структурами, афілійованими з міським головою та його оточенням. Міська власність продовжує відчужуватися непрозоро. У місті буйним цвітом квітне непотизм, у структурах міської влади працюють цілі династії. Наприклад, чоловік заступника міського голови Марини Стаматіної працює директором КП «Харківський метрополітен», і таких прикладів безліч. Сама структура органів виконавчої влади є неефективною та немобільною. Що вже казати, якщо лише заступників у міського голови 10», – не без обурення констатує харківський активіст.

Саме тому, на думку Булаха, місту потрібно кардинально реформувати свої виконавчі органи та комунальні підприємства, а головне – змінювати принципи ухвалення та розгляду рішень, а також залучати міську громаду до цих процесів.

Оцінюючи ж загальні шанси Кернеса на майбутніх виборах, активіст назвав їх достатньо високими.

«Хоча загальна оцінка роботи Кернеса за період його мерства – застій, відсутність фактичного розвитку міста, серйозних інвестицій, а також відсутність нових сенсів, однак і серйозної конкуренції у нього поки немає. Це пов'язано з тим, що інформаційне поле міста було очищено від будь-яких спроб незгоди з місцевою владою, і з тим, що на сьогодні у чинного міського голови фактично немає жодного рівнозначного за своїми електоральними та рейтинговими позиціями опонента», – констатував Булах.

Відзначимо, що система народного контролю «Слово і Діло» підготувала онлайн-спецпроект «ОБРАНІ», за допомогою якого тепер кожен може самостійно стежити за всіма подіями та попередніми результатами місцевої виборчої кампанії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: