Україна поза НАТО: «чорні плями» українського парламенту – Огризко

Читать на русском
Володимир Огризкоекс - міністр закордонних справ

Верховна Рада України має серйозні «чорні плями» в своїй історії. Наприклад, голосування за те, щоб відмовитись від позаблокового статутсу, та рішення щодо Чорноморського флоту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, аналізуючи заяву глави уряду про те, що ухвалення рішення про позаблоковий статус України в 2010 році було великою геостратегічною помилкою.

«Рішення відмовитись від позаблокового статутсу є таким, яке не відповідає національним інтересам України. Це рішення було продиктовано з Москви й мало на меті заблокувати нам шлях до НАТО. Однак йшлося не лише про НАТО, але й про те, щоб поставити перед Україною шлагбаум на шляху до Європейського Союзу. Хоча в Москві публічно ніхто ніколи не заперечував права України на членство в ЄС і НАТО. Але потім вони зрозуміли, що наші наміри є не лише словесними, але й практичними. Тоді було дано вказівку в законодавчому порядку скасовувати цей статус», – розмірковує Володимир Огризко.

На його думку, рішення ВР з цього приводу стало ганебним, так само, як і подальше рішення щодо Чорноморського флоту, яке було не просто антиконституційним, а навіть злочинним. На жаль, наша ВР має серйозні «чорні плями» в своїй історії.

«Як і коли карати московських «посіпак»? Проти багатьох з них відкрито кримінальні провадження. Щодо відповідальності за ці рішення, то навряд чи можна говорити про судові процеси, бо це буде більше схоже на суд за переконання. Є політична воля йти до НАТО, а в інших – не йти. Це не є злочином. А от за кримінальні злочини, наприклад, за розкрадання державних коштів українська феміда має перейти до більш активних дій», – вважає екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

За рік українці різко змінили своє ставлення до вступу до НАТОНа сьогоднішній день 64% українців готові проголосувати на референдумі за вступ до Північно-атлантичного альянсу (НАТО).

Також він підкреслив, що сьогодні зусиллями теперішньої коаліції норма про те, що Україна буде членом НАТО, відновлена. Зараз слід працювати, щоб ця ідея мала практичний результат.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що до моменту юридичного вступу до НАТО Україні потрібно підігнати стандарти ЗСУ до стандартів Альянсу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: