Передвиборча індексація пенсій і зарплат від Яценюка: вірити чи ні? Експерти

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

30 серпня глава уряду Арсеній Яценюк заявив, що з 1 вересня в Україні буде підвищено розмір мінімальної заробітної плати, зарплати для бюджетників, а також всіх соціальних виплат (пенсії, стипендії та інші). Водночас з 1 вересня для населення підвищать тарифи на електроенергію, які зростуть в середньому на 23%. В очікуванні майбутніх виборів подібні заяви сприймаються як одноразова акція, яка просто вигідна самим чиновникам.

Система народного контролю «Слово і Діло» вирішила дати експертну оцінку передвиборчій індексації пенсій і зарплат, яку анонсував глава уряду Арсеній Яценюк.

Директор соціологічної служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко

«Дійсно, це вже традиція – підвищувати соцстандарти в надії, що вдячний електорат проголосує, за кого потрібно. Але цього року – виняток. Річ у тім, що «НФ», лідером якого є Яценюк, не йде на вибори. Тому це, скоріш за все, спроба не підіграти Порошенку, а змінити реакцію населення на роботу Кабміну та підвищити свій особистий рейтинг. Прем'єр-міністр може декларувати що завгодно, але ризикує загрузнути у великій бюрократичній метушні», – аналізує експерт.

Політолог також підкреслив, що списання частини держборгу пов'язане зі статусом країни, і якби ми були країною Євросоюзу, нас би пожаліли, як і в ситуації з Грецією. В даній ситуації нам дали перепочинок до 2020 року, хоча могли і не дати. Відтак, зараз є якась частина грошей на соцвиплати. Крім того, це принизливо для РФ і, з політичної точки зору, Яресько робить більше трьох українських дивізій на фронті.

Однак член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук переконаний, що підвищення виглядає сміховинним на тлі зниження курсу гривні з 8 до 22 грн за долар, десятикратного підвищення тарифів на газ з 725 грн за 1000 куб. м (на березень 2014 року) до 7 188 грн за 1000 куб. м (на сьогодні), підвищення загального рівня комунальних платежів у 2-4 рази.

«Радість від додаткових 100-300 грн буде нетривалою. Однією рукою держава дасть ці гроші людям, а другою відразу ж цинічно забере у вигляді комунальних платежів. А людям ще доведеться користуватися транспортом, який подорожчав більш ніж удвічі через імпортне паливо. Купувати втричі дорожче іноземні ліки. У «щедрої» урядової індексації пенсій, зарплат та стипендій не передбачено більш гуманного обліку девальвації гривні», – розповідає Корольчук.

При цьому, як вважає експерт, подальше розчарування викликають дії уряду Яценюка і Президента Порошенка. Адже підвищення соціальних виплат має передвиборчу мету і направлено на фактичну «купівлю» за бюджетні 100-300 грн голосів виборців на місцевих виборах 25 жовтня. І цим Порошенко та Яценюк лише підтверджують, що вони абсолютно нічим не відрізняються від попередників, які також зазвичай використовували фактор підвищення соціальних виплат для задобрювання електорату. При цьому, ще влітку і навесні міністри Яресько та Розенко висловлювали сумнів у тому, що індексацію соціальних виплат буде проведено раніше 1 грудня.

Нагадаємо, що востаннє мінімальна пенсія, мінімальна зарплата та прожитковий мінімум в Україні піднімалися 1 грудня 2013.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: