Від відкату до конверта. Європейський погляд на корупцію в українській владі

Читать на русском
У низці провідних європейських видань за останній час вийшло одразу кілька матеріалів, присвячених корупції в українському уряді.

Незважаючи на запевнення української влади в боротьбі з корупцією, масштаби цього ганебного явища все ще видно неозброєним оком далеко за межами України. Європейські політики, а тим більше журналісти, вже не вірять словам вітчизняних політиків, зате все виразніше помічають їхні справи (особливо, як і належить медійникам, якщо ці справи темні).

Так, у низці провідних європейських видань за останній час вийшло одразу кілька матеріалів, присвячених корупції в українському уряді. «Слово і Діло» з посиланням на «РБК-Україна» наводить тези найцікавіших із них.

Так, наприклад, в одному з останніх номерів провідної італійської газети L'Arena піднімається тема офіційних ставок і неофіційних доплат в урядових відомствах. Зокрема, йдеться про міністерства інфраструктури та аграрної промисловості. Видання звинувачує радника глави Адміністрації Президента Михайла Бейліна в організації системи доплат до заробітної плати чиновникам цих відомств. «Бейлін організував виплату додаткових сум (чиновникам) Міністерства інфраструктури та Міністерства аграрної політики та продовольства: надбавка до зарплати від 3 тис. до 7 тис. доларів на місяць керівникам департаментів», – стверджують автори статті.

При цьому, в L'Arena відзначають, що подібне відбувається на всіх рівнях влади в Україні. «Той факт, що зазвичай (доплати) розподіляють таємно, зміцнює тенденцію української політичної системи до формування мафіозних структур і таємних товариств», – констатують журналісти видання.

Крім того, газета звертає увагу на інший, не менш небезпечний феномен – непрозорі призначення. «Керівники державних підприємств призначаються на посади з використанням малопрозорих процедур, де не вітається конкуренція. Порошенко зобов'язується призначати керівників на вищі посади держави прозоро, на конкурсній основі. Але на практиці справи йдуть не зовсім так», – підкреслюють в L'Arena.

Як приклад італійське видання наводить прецедент з призначенням керівника «Укрзалізниці» Олександра Завгороднього. «На цю посаду він був призначений зверху, а не обраний на конкурсі. Уряд стверджує, що конкурсна процедура буде оголошена до кінця вересня. Але, враховуючи бюрократичні зволікання для такого роду заходів, можна бути впевненими, що «Укрзалізниця» ще довго чекатиме обраного керівника», – підозрюють у L'Arena.

Інше авторитетне видання – німецький журнал Der Spiegel – звернуло увагу на іншу злободенну проблему України – тендерні закупівлі. Зокрема, журналісти розібрали недавній інцидент з олігархом Костянтином Григоришиним.

Без перспективи: чи можливі прозорі призначення в українській авіації?Попри всі заяви міністра інфраструктури, Україні, схоже, ще довго доведеться чекати справді об'єктивних конкурсів на посади керівників українських летовищ

«Багато електростанцій в Україні застаріли. Тому керівництво в Києві вирішило купити 37 нових трансформаторів. Контракт отримав вітчизняний виробник з промислового міста Запоріжжя. Але ціна на його трансформатори неймовірно завищена. За підрахунками українських ЗМІ, обладнання обійшлося вдвічі дорожче, ніж трансформатори Siemens або ABB. Обурення в Україні викликає також той, хто отримує зиск від великого замовлення держави. Завод у Запоріжжі належить російському мільярдеру Костянтину Григоришину, давньому діловому партнеру Порошенка», – повідомляє видання.

Продовжує тему корупції в українській владі Der Spiegel і в інших своїх матеріалах. Зокрема, видання опублікувало інтерв'ю із засновником Dragon Capital Томашем Фіалою, в якому той прямо назвав главу уряду України «продуктом корупційної системи».

«Візьміть прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Він сам – продукт старої системи. І він не справляє враження людини, що горить бажанням щось міняти», – заявив журналістам Фіала.

Відзначимо, що тему боротьби з корупцією сьогодні активно піднімали і в самій Україні. Зокрема, сьогодні віце-спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що Національне антикорупційне бюро запрацює не раніше початку жовтня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: