Яресько розповіла про зиск кредиторів МВФ від списання українського боргу

Читать на русском
Міністр фінансів України розкрила подробиці домовленостей із зовнішніми приватними кредиторами України в рамках співпраці з МВФ.

Міністр фінансів України Наталія Яресько розкрила подробиці угоди українського уряду з міжнародним комітетом кредиторів щодо списання Україні п'ятої частини (тобто близько 4 млрд дол. США) її зовнішніх зобов'язань у рамках співпраці з МВФ.

Про це Яресько розповіла на розширеному засіданні уряду в четвер, передає «Слово і Діло».

«Ми домовилися з нашими кредиторами, що якщо після 2020 року економіка України зростатиме більше, ніж прогнозує Міжнародний валютний Фонд, кредитори отримають додаткові платежі з боку України. МВФ вважає, що середньорічне зростання ВВП України становитиме 4% і Україна випустить нові цінні папери, прив'язані до показників зростання ВВП. Ці нові цінні папери, які застосовуватимуться лише з 2021 року, будуть механізмом зацікавлення кредиторів й інвесторів у відновленні України та додатковим інструментом залучення інвестицій у нашу економіку», – пояснила очільниця Мінфіну.

На переконання Яресько, цей механізм стане для інвесторів додатковим стимулом для сприяння зростанню економіки України. «При зростанні економіки України від 3 до 4 відсотків на рік, кредитори оримують 1% від вартості цього зростання, а при зростанні економіки вищому – більше. Ця ситуція називається win-win», – підсумувала Яресько.

Нагадаємо, раніше стало відомо про те, що кредитори не лише погодилися на списання 20% українського боргу, але й дали Україні відстрочку для виплат як за тілом позики, так і за відсотками, до 2019 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: