Україна таки платить за електрику для окупованих територій – Держфінінспекція

Читать на русском
Державна фінансова інспекція виявила, що Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» включило у розрахунки з Російською Федерацією плату за електроенергію, що постачається на непідконтрольні Києву території.

Держфінінспекція виявила, що, всупереч наказам Міністерства енергетики та Міністерства фінансів Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» включило у розрахунки з Російською Федерацією плату за електроенергію, котра постачається на непідконтрольні Києву території.

Про такі результати ревізії господарської діяльності заявили сьогодні у ДФІ, пише «Слово і Діло».

«Під час контрольного заходу в межах компетенції перевірено стан дотримання контракту на придбання електричної енергії, укладеного між ДПЗД «Укрінтеренерго» та ВАТ «Интер РАО ЕЭС» (Російська Федерація). У результаті виявлено факт недотримання підприємством наказів Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, а також Міністерства фінансів України. Зокрема, ДПЗД «Укрінтеренерго» всупереч законодавству взяло до розрахунків з ВАТ «Интер РАО ЕЭС» факт постачання електроенергії на територію, що тимчасово непідконтрольна Україні», – йдеться в повідомленні інспекції.

Крім того, електроенергія, що за цим контрактом надійшла до України у квітні 2015 року, ще й перебуває понад 90 днів під митним контролем, а це суперечить українському законодавству, наголошують у Держфінінспекції.

Також, відповідно до висновків службового рлозслідування Нацагентства з питань держвної служби й Міненерго, інспектори констатують, що в рамках зазначеної угоди «Укрінтеренерго» на території Криму уклало договір із юридичною особою відповідно до законів Російської Федерації про приєднання Криму, яке Україна не визнає. Крім того, в підписані документи начебто вносилися виправлення, що в ДФІ розцінюють як факт їхньої підробки.

Наразі матеріали справи передано до Головного управління МВС у Києві.

Нагадаємо, нещодавно міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин пообіцяв, що Україна невдовзі повністю відмовиться від імпорту електроенергії з Росії. Як бачимо, поки що дії вітчизняних імпортерів не відповідають словам міністра.

Додамо також, що схожа непроста ситуація склалася і з постачанням на окуповані території російського газу. Демчишин у свою чергу також заявив, що Київ не оплачуватиме той газ, який російська сторона постачає туди самовільно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: