Російське ембарго: чи постраждає Україна?

Читать на русском
Росія готується до введення ембарго на український агроекспорт. Заборона на ввезення сільгосппродукції буде введена з 1 січня 2016 року, якщо набуде чинності економічна частина асоціації України з ЄС.

Росія введе ембарго на українські товари вже з початку 2016 року. Такий прогноз робить прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. На його думку, через набуття чинності угоди про зону вільної торгівлі України з Європейським Союзом Російська Федерація введе повне ембарго на український агроекспорт. «Слово і Діло» вирішило розібратися, як це вплине на Україну.

Російські санкції

Тижнем раніше стало відомо, що Росія розширила санкції, які передбачають заборону на ввезення сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства. Подібне продовольче ембарго було введено відносно країн Євросоюзу, Канади, США, Австралії та Норвегії. Але тепер постраждати може й Україна: заборона на український агроекспорт торкнеться нашої країни з 1 січня 2016 року, якщо набуде чинності економічна частина асоціації з Євросоюзом.

«Що стосується України. Заборона на ввезення сільгосппродукції набуде чинності тільки у випадку застосування урядом цієї країни економічної частини угоди про асоціацію з Євросоюзом, яку Київ уклав у червні минулого року. Ми домовлялися дати певний час, до 1 січня наступного року, для вирішення питань економічного регулювання. Після закінчення цього терміну, якщо ми не зможемо домовитися за посередництва Європейського союзу, а ніяких ознак цього я не бачу, набудуть чинності раніше прийняті документи, що встановлюють для України звичайний режим торгівлі та ембарго на продовольство. Ось такі рішення», – заявив прем'єр-міністра Росії Дмитро Медведєв.

Відмовлятися від ЗВТ з Євросоюзом Україна не має наміру. А список заборонених до ввезення продуктів в РФ досить довгий. Так, перелік включає м'ясо великої рогатої худоби, свинину та харчові субпродукти свійської птиці, рибу, ракоподібних, молюсків та інших водяних безхребетних, молоко і молочні продукти, а також овочі, їстівні коренеплоди та бульбоплоди.

«Постраждали» разом з Україною й інші країни поза Євросоюзом: під продовольчі санкції потрапили Албанія, Чорногорія, Ісландія, Ліхтенштейн – за підтримання економічних обмежень РФ через анексію Криму.

Боротися з санкційними продуктами Росія вирішила радикально: продукти чавлять катком, після чого закопують в землю.

Українська сторона

Вперше про обмеження на експорт українських продуктів стало відомо у 2013 році, коли Москва намагалася перешкоджати підписанню Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. По суті, 14 серпня 2013 року Російська Федерація почала торговельну війну з Україною. Українські товари піддавалися посиленому огляду: продукцію вивантажували прямо на митниці, переважували, перевіряли сертифікати відповідності. Довгі черги фур стояли на кордоні, товари псувалися, а Україна втрачала гроші.

Офіційною причиною була нібито загроза для російської економіки через реекспорт європейських товарів. Але фактично північна сусідка намагалася тиснути на Україну, щоб виключити вірогідність підписання Угоди про Асоціацію.

Тим не менш, незважаючи на всі блокади українського м'яса, сиру, молока і цукерок, Угоду з ЄС Україна підписала і ратифікувала, хоча і роком пізніше.

Боляче не буде

Для аграріїв ситуація з ембарго на українські товари мала б стати катастрофічною. Але в російському уряді не врахували одного – через продовольчі війни останніх років частка українського агроекспорту в Росію стала нікчемною.

Якщо вірити даним Мінагрополітики, експорт продовольства з України в першому півріччі 2015 року в Росію склав всього 2%. «Стратегічне значення російського ринку для України – радянський атавізм. У зв'язку з непрогнозованістю, штучними обмеженнями, м'ясними і молочними торговими війнами, блокадою нашої кондитерської продукції, українські виробники давно почали орієнтуватися на європейський, азіатський, африканський і американський ринки», – зазначив міністр агрополітики Олексій Павленко.

Примітно, що найбільшими споживачами агропродуктів з України на даний момент є Китай, Єгипет та Індія. Не бачить причин хвилюватися і Арсеній Яценюк. «Вони ж (РФ) хочуть (ввести ембарго на експорт агропродукції) після набрання повноцінної сили угоди про зону вільної торгівлі з 1 січня наступного року... Я так розумію, що вони повністю перекриють нам ринок, тому, коли дійде до нуля – будемо продовжувати шукати нові ринки і збільшувати обсяги (експорту) продукції», – сказав прем'єр на брифінгу після наради з зернотрейдерами у Переяслав-Хмельницькому в п'ятницю.

Тобто, фактично, в сьогоднішніх реаліях для України зміниться небагато – заборона на ввезення деяких продуктів харчування і так існує, а торгові блокади йдуть вже два роки. Серйозно може зачепити українську економіку хіба що повне ембарго на всі групи товарів. Але від таких дій в першу чергу постраждає сама Росія, якій Україна поставляє безліч промислової продукції.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: